Annonce

Syriske søstre skal hjemsendes til Syrien. Sosu-elev

Maryam er færdig som sosu-hjælper om et halvt år: Nu vil myndighederne udvise hende


Seks måneder inden 22-årige Maryam Awad er færdig som social- og sundhedshjælper i Aarhus, har Udlændingestyrelsen meddelt, at hun skal udvises for at hjemsendes til Syrien med sin søster. Et land, de ikke længere har nogen relation til. Ordfører kalder beslutningen for galimatias.

Annonce

Maryam Awad (tv.) havde set frem til at arbejde i den danske ældrepleje som social- og sundhedshjælper. Men nu forpurres hendes drøm, fordi hun sammen med sin lillesøster Aya skal udvises til Syrien, mens resten af familien får lov at blive i Danmark.  Tobias Stidsen

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Krig, bombede byer og usikkerhed om landets fremtid.

Det var den virkelighed, 11-årige Maryam Awad sammen med sine forældre og tre yngre søskende stod i, da borgerkrigen i Syrien brød ud i 2011.

Tre år senere var det blevet så slemt, at de måtte flygte fra hovedstaden Damaskus, efterlade alt og sætte kurs med en bedre fremtid.

De endte i Aarhus, men nu skal den nu 22-årige Maryam, der læser til social- og sundhedshjælper, og hendes tre år yngre lillesøster, gymnasieeleven Aya, udvises.

Den besked fik de, da de i februar åbnede deres e-Boks og læste, at deres opholdstilladelse ikke blev forlænget.

Udklip fra det brev fra Udlændingestyrelsen, der landede i Maryams e-Boks i februar sidste år. Screenshot fra tilsendt materiale

Splitter familien 

Grunden til udvisningen er, at Udlændingestyrelsen har besluttet, at forholdene i og omkring den syriske hovedstad er forbedret i sådan en grad, at det er sikkert at sende kvinder tilbage.

Maryam deler ikke den vurdering.

”Min familie flygtede, fordi nogle i min familie blev tortureret. Vi kan aldrig vende tilbage,” fortæller Maryam. 

Ydermere er det kun Maryam og Aya, der udvises. Deres forældre og tre yngre søskende har alle fået forlænget deres opholdstilladelse, fordi de tre mindste alle er under 18 år.

”Min søster og jeg er bange dag og nat. Vi kan ikke forstå, hvordan de kan sige, det er sikkert,” fortæller Maryam Awad.

Syrisk-soester_008-foto-tobias-stidsen
Maryam Awad elsker arbejdet i ældreplejen og mangler kun seks måneder, før hun er færdig som social- og sundhedshjælper. Men nu er hendes begejstring afløst af masser af bekymringer. Tobias Stidsen

Sover og spiser ikke

Maryam Awad læser til dagligt til social- og sundhedshjælper i Aarhus. Det har hun gjort siden sidste år:

”Jeg mangler kun seks måneder, før jeg er færdig,” siger Maryam Awad, der synes, at faget er lige præcis det, hun skal lave:

”Jeg elsker, at jeg kan gå ture med de gamle. Nogle gange har jeg sovet på plejehjemmet, da jeg synes, det er vigtigt, at jeg er der. Jeg må hjælpe mine medmennesker, hvor jeg kan,” siger Maryam Awad, der netop er startet i et tre måneder langt praktikforløb på et plejehjem tæt på Aarhus.

”Hvorfor må jeg ikke få lov til at blive her og pleje ældre mennesker,” spørger hun og fortæller, hvordan meddelelsen om den forestående udvisning plager hende:

”Jeg sover ikke om natten. Jeg spiser ikke. Hvis man kigger på mit ansigt nu, så kan det ikke ses, at jeg er 22 år. Mit fysiske udseende har forværret sig så meget.”

Radikal utilfredshed

Det er langt fra første gang, at udlændingeloven rammer social- og sundhedsfaget. Tidligere har Fagbladet FOA beskrevet, hvordan social- og sundhedshjælper Geethika Brown er blevet udvist og måtte vinke farvel til sit job i hjemmeplejen i Furesø Kommune.

Den udvisning blev blandt andet kritiseret af Det Radikale Venstre. Partiets beskæftigelsesordfører Samira Nawa er bestemt heller ikke tilfreds med, at de to søstre skal udvises. Hun kalder beslutningen galimatias: 

”Grundlæggende er jeg modstander af udsendelser til Syrien. Og her er der tale om to kvinder, der er velintegrerede i samfundet. Derudover har vi her tale om en kvinde, der i øvrigt er i gang med at uddanne sig til et fag, hvor vi mangler arbejdskraft. Det er jeg uforstående overfor,” siger Samira Nawa.

I forbindelse med beskeden i e-Boks er der automatisk blevet oprettet en klagesag, der er blevet sendt til Flygtningenævnet, der tager endelig til, om Maryam kan blive nægtet at få sin opholdstilladelse forlænget. Indtil der er truffet afgørelse i klagesagen har Maryam og hendes søster ret til at blive i Danmark. En typisk klagesag varer typisk 5-6 måneder, oplyser Flygtningenævnet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev