Annonce

Portrætbillede af Mona Striib

Debat 

Klumme: Krig og økonomisk krise


Vi har brug for at stå sammen, og jeg håber, I tager snakken på arbejdspladsen, skriver FOA-formand Mona Striib.  

Annonce

"Prisernes himmelflugt presser både den enkeltes økonomi og samfundsøkonomien, og når den er trængt, påvirker det de ressourcer, som samfundet prioriterer til velfærdsområderne," skriver FOA-formand Mona Striib blandet andet i dette nummers klumme.  Malte Kristensen

Af Mona Striib
Formand

Annonce

Jeg har som alle andre en knude i maven over det ubærlige, der sker i Ukraine, og jeg mener, der skal være råd til at hjælpe, både her og nu og på den lange bane, når landet skal genopbygges. Samtidig er vi meget optaget af at kæmpe for de vigtige mål, vi har sammen med jer. 

Prisernes himmelflugt presser både den enkeltes økonomi og samfundsøkonomien, og når den er trængt, påvirker det både de ressourcer, som samfundet prioriterer til velfærdsområderne, og de rammer, som vi kan forhandle løn i. Derfor er det ekstra vigtigt at diskutere fordelingspolitik og holde fast i, at økonomien skal følge med den demografiske udvikling. 
Der skal også ekstra pres på for, at vi for enden af lønstrukturkomitéens arbejde finder løsninger, der løfter lønnen i den offentlige sektor – især i bunden. Den stigende ulighed påvirker i den grad FOAs medlemmer. 

Jeg håber, du har set, at vi sætter fokus på, at mere lighed er vejen frem. Det er derfor, vi kæmper for bedre uddannelsesmuligheder, for flere uddannede løfter os alle. Det er derfor, vi kæmper for bedre arbejdsvilkår, så vi ikke bliver syge af at gå på arbejde. 
Det er derfor, vi kæmper for retten til fuldtid, så vores livsindkomst kan give en rimelig levestandard som pensionist. Og det er derfor, at det også handler om løn – om værdien af de mange fag, der holder vores samfund kørende. Det handler om dig og dine kolleger, og det handler om vores vilje og evne til at kæmpe sammen. 

Vi har brug for at stå sammen, og jeg håber, I tager snakken på arbejdspladserne. Hvis vi skal nå resultater sammen, så skal vi kræve, at alle kolleger er en del af fællesskabet – en del af løsningen. Jo flere, der står udenfor de overenskomstbærende fagforeninger, des mere svækkes vores evne til at lægge arm om de udfordringer, vi skal have løst. Coronaperioden har forsinket mange af de gode aftaler, vi har opnået ved OK21, men nu er de ved at rulle ud, og vi fortsætter kampen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev