Annonce

Mand griner

Tema: Snapshot

At gøre nytte booster selvtilliden


Mennesker med handicap skal have mulighed for at udvikle sig og have en arbejdsidentitet. Det er filosofien på Vidåværkstedet i Tønder – et beskyttet beskæftigelsestilbud. Værkstedet betragter ikke sig selv som et aktivitetstilbud, men som en arbejdsplads. For pædagogisk assistent Golbahar Jalalian er opgaven at støtte borgerne, så de mærker, at der er brug for dem, og at de er en del af samfundet.

Annonce

Der er også en række huslige opgaver i forbindelse med værkstedets dagligdag. Søren Hansen har opvask og støvsugning som sine faste opgaver, og det passer ham strålende. Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
videojournalist

Annonce

Monika Muus har været væk nogle dage. Hun har en forbinding på armen efter et fald. ”Det er dejligt, at du er kommet på arbejde igen,” siger pædagogisk assistent Golbahar Jalalian, der er fra Iran. Hun kom til Danmark i 2003 og har arbejdet på værkstedet siden december 2020. Det ligger på to lokaliteter, hvor en af dem fortrinsvis beskæftiger borgerne med de største udfordringer, og det er her, Golbahar arbejder. Simon Jeppesen
”Jeg er én, der laver alt. Jeg er altmuligmand,” fortæller Allan Petersen. Han elsker at være ude – og han vaskede havetraktoren dagen før, så den ikke bliver rusten. Simon Jeppesen
Borde- og bænkesæt produceres på træværkstedet og leveres til Møgeltønder Børnehave. De unge mænd, som har lavet dem, er med ude for at aflevere, hvilket giver dem anerkendelse og ros i lokalsamfundet. En trailer holder helt åndssvagt parkeret på parkeringspladsen – ”Kvinder og teknik,” udbryder Verner Sørensen og griner. Værkstedshumor hører med til at gå på arbejde. Simon Jeppesen
En typisk arbejdsopgave på værkstedet er at give hver vaskepose en indpakning, så de kan sælges i Matas. Simon Jeppesen
Glenn Lassen, der har autisme, bukker bøjler til Tinglev Element Fabrik. De støbes ind i betonvægge som støtte. Leder af Vidåværkstedet Jan Boytang gør meget ud af, at alle borgerne føler sig som medarbejdere på en arbejdsplads. ”Vi tror meget på den selvtillid, det giver.” Simon Jeppesen

Om værkstedet

Golbahar Jalalian er pædagogisk assistent på Vidåværkstedet, som er et beskyttet beskæftigelsestilbud i Tønder til borgere under § 103 og 104 med 'betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne', og som 'ikke kan opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet'.

Værkstedet har et indtjeningskrav på 250.000 kroner pr. år, og de skaffes blandt andet ved at løse en række opgaver for lokale virksomheder. Kravet til en opgave er, at borgerne skal kunne klare mindst 70 procent. De resterende procenter, som er tilrettelæggelse og igangsættelse af arbejdet, er medarbejdernes del.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev