Annonce

Debat 

Klumme: Vilkår har betydning for rekruttering


Der vil altid være mennesker for hvem jobbet som dagplejer er et ønskejob, men vilkårene kan være for uspiselige, skriver sektorformand for Pædagogisk sektor, Kim Henriksen.

Annonce

FOA vil derfor opfordre kommuner, der indskriver fem børn i dagplejen, til at stoppe med det. For børnenes skyld, men også for at kunne tiltrække flere nye dagplejere. Kommunerne bør i det hele taget gå vilkårene for at være dagplejer igennem med en tættekam, skriver sektorformand Kim Henriksen. Malte Kristiansen

Af Kim Henriksen
Sektorformand

Annonce

I en ny FOA-undersøgelse har 76 kommuner svaret på, om de benytter sig af muligheden for at indskrive fem børn i det enkelte dagplejehjem. 40 kommuner gør det, men kun i forbindelse med gæstepleje.

20 kommuner har dagpleje med fem faste børn – også ud over gæstepleje – en del af dem dog kun i kortere perioder. I forhold til 2021 er der flere kommuner, der benytter muligheden for at indskrive fem børn.

I dag er 28 procent af de 0-2-årige i dagtilbud indskrevet i dagpleje – resten i daginstitution. Hvis fordelingen mellem dagpleje og daginstitution fulgte forældrenes præferencer, burde der ifølge FOA-undersøgelser i 2018 og 2020 være langt flere børn indskrevet i dagpleje.

Men mange forældre ønsker ikke at have deres barn i en dagpleje med fem børn. Og mange potentielle nye dagplejere ønsker heller ikke at have fem børn.

Det er svært at rekruttere dagplejere. Og vanskelighederne vil blive større de kommende år, fordi mange dagplejere nærmer sig den alder, hvor de går på pension. FOA vil derfor opfordre kommuner, der indskriver fem børn i dagplejen, til at stoppe med det. For børnenes skyld, men også for at kunne tiltrække flere nye dagplejere. Kommunerne bør i det hele taget gå vilkårene for at være dagplejer igennem med en tættekam.

Der vil altid være mennesker, for hvem jobbet som dagplejer er et ønskejob, men vilkårene kan være for uspiselige. Kravene til, om man må have husdyr, have egne børn indskrevet med mere, gør en forskel.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev