Annonce

Rakul Leo Skarðenni

”110 procent dagpenge var min chance for at blive faglært”


Rakul Leo Skarðenni har arbejdet som ufaglært i en årrække, en højere dagpengesats gav hende muligheden for at få en uddannelse.

Annonce

Det var muligheden for 110 procent dagpenge, der gjorde, at Rakul Leo Skarðenni har påbegyndt uddannelsen som social- og sundhedshjælper. Et valg, hun er lykkelig for, at hun traf. Jacob Nielsen

Af Ulla Abildtrup
Journalist

Annonce

Rakul Leo Skarðenni er 36 år og lige begyndt i sin første praktik som social- og sundhedshjælper ved Plejecenter Skovbrynet i Rudersdal Kommune. Lærerne på skolen i hendes hjemby på Færøerne troede ellers aldrig, at hun ville få en uddannelse: 

"Min matematiklærer sagde, at når man ikke kunne finde ud af matematik, kunne man ingenting," fortæller Rakul Leo Skarðenni.

Læs også: Forhøjet dagpengesats lokkede 54-årige Søren tilbage på skolebænken: ’Det er vildt spændende’

Efter 9. klasse fik hun arbejde på en fisketrawler og senere i cafeteriet på en hotelfærge, der sejlede mellem Danmark, Norge og Island. Hun arbejdede også i en vuggestue og børnehave på Færøerne, indtil hun mødte en dansk mand og flyttede til Danmark for 13 år siden. Her arbejdede hun også i flere daginstitutioner, indtil hun blev ledig for lidt over et år siden.

110 procent dagpenge gjorde udslaget

Det var på samme tidspunkt, at regeringen gav arbejdsløse mulighed for at hæve 110 procent af dagpengene, hvis de brugte deres ledighed til at uddanne inden for en bestemt vifte af fag – heriblandt social- og sundheds-fagene. Og netop den mulighed luftede regeringen med sit reformudspil tirsdag muligheden for at gøre til et permanent tilbud i håb om at tiltrække flere faglærte hænder til sektorer, der mangler arbejdskraft. 

"Da jeg blev arbejdsløs, var jeg ufaglært og enlig mor. Muligheden for at få 110 procent dagpenge blev min chance for at få en uddannelse og komme videre i livet. Jeg havde aldrig haft råd ellers. Så havde jeg været nødt til at tage et deltidsarbejde ved siden af skolen for at betale mine regninger til husleje osv., og det havde givet alt for meget stress," siger Rakul Leo Skarðenni.

Skolen er seriøst lærerig

Fagbladet FOA talte første gang med Rakul Leo Skarðenni, da hun netop var begyndt på grundforløbet på uddannelsen til social- og sundhedshjælper i vinter:

"Jeg var så klar. Sosu-skolen på Skelbækgade i København er seriøst lærerig, og jeg var på fra første dag," fortæller hun.

Læs også: Corona kostede jobbet: Nu vil Lis og Elvira være sosu-hjælpere

I begyndelsen af september begyndte Rakul Leo Skarðenni i praktik og er i fuld gang med at lære kollegerne og beboerne på Skovbrynet at kende:

"De siger alle sammen, at jeg er så glad og fuld af energi. Kollegerne støtter og hjælper mig med at lære alt det nye at kende. De er ældre og meget rutinerede og viser mig, hvordan for eksempel en loftslift fungerer, når vi skal have beboerne fra sengen og ud på badeværelset," siger Rakul Leo Skarðenni.

"Mange af beboerne har demens og glemmer, hvem jeg er, så det er vigtigt at bevare den positive energi. Det har jeg heldigvis ingen problemer med – jeg lærer en masse hele tiden. Jeg kan varmt anbefale andre, at de også tager en uddannelse med 110 procent dagpenge, hvis de får mulighed for det – og så er der ikke matematik på sosu-uddannelsen," ler Rakul Leo Skarðenni.

Foreløbige tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at der har været interesse for at benytte sig af ordningen med 110 procent dagpenge i forbindelse med uddannelse.  I perioden august 2020 – april 2021 har 1.243 personer påbegyndt et forløb under ordningen. I de første to måneder af ordningens levetid viser en analyse, at 31 procent brugte ordningen til at søge ind på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev