Annonce

vaccine

Tema: Coronavirus

Vaccinationer med AstraZeneca sættes på pause efter mistanke om alvorlige bivirkninger


Der har været flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Annonce

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, men det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, skriver Sundhedsstyrelsen. Tobias Stidsen // Arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Alle covid-19-vaccinationer med AstraZeneca sættes på pause i foreløbig 14 dage. Det sker efter, at der har været flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, men det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, skriver Sundhedsstyrelsen.

Læs også: Coronaregler i dagtilbud: Sådan giver du børnene tryghed

”Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause," siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

"Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca,” siger Søren Brostrøm.

Forsigtighedshensyn

Sundhedsminister Magnus Heunicke skriver på Twitter, at pausen sker ud fra et 'forsigtighedshensyn':

"Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt," skriver sundhedsministeren.

Sundhedsstyrelsen lægger vægt på, at borgerne kan være trygge ved at modtage vaccine mod covid-19.

"Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger," lyder det fra Søren Brostrøm.

FOA: Vigtigt at folk kan føle sig trygge

I FOA opfordrer forbundsformand Mona Striib myndighederne til at gøre deres ypperste for at sikre, at FOAs medlemmer kan føle sig trygge.

”Det er fornuftigt at sætte vaccinerne på pause, hvis der er mistanke om alvorlige bivirkninger. Det er dybt bekymrende for rigtig mange. Derfor bør myndighederne også gøre sig klart, at det er et meget stort ansvar, de sidder med lige nu, hvor man har anbefalet bl.a. FOAs medlemmer at lade sig vaccinere,” siger Mona Striib.

Ifølge professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren skal personer, der allerede har fået vaccinen fra AstraZeneca ikke være bekymrende, fordi bivirkningerne træder ind umiddelbart efter, at man er blevet vaccinereret. Det siger han til TV2 News.

"Som jeg forstår signalet, er det noget som sker i timer og dage efter vaccinationen. Det vil sige, at folk, der er vaccineret, ikke er i risiko. Så generelt vil jeg sige, man ikke skal være bekymret," siger professoren.

Det skal du vide

Pausen betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere, der har en tid til første vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Det betyder også, at dem, der allerede har fået første stik og venter på andet stik, foreløbig skal vente med dette.

Alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca aflyses. Hvis du havde bestilt tid til vaccination med AstraZeneca vil du senere få invitation til ny vaccination, og nye tider vil kunne bookes via vacciner.dk.

Er du blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, bør du - hvis du oplever symptomer i mere end 3 dage - kontakte din læge.

Du bør også kontakte din læge, hvis du oplever nye symptomer efter de første dages milde symptomer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev