Annonce

Kvinde sidder i sofa med rød og hvide puder bag sig.

Flygtning valgte dansk sosu-uddannelse – nu risikerer hun at blive udvist

Den syriske krigsflygtning Jihan Jamo drømmer om permanent opholdstilladelse i Danmark. Men det er svært, fordi hun er gået i gang med at uddanne sig til social- og sundhedsassistent i stedet for at tage ufaglært arbejde. Sektorformand i FOA kalder reglerne 'fuldstændigt vanvittige'.

Annonce

Syriskfødte Jihan Jamo er uddannet civilingeniør. Men for at få job i Danmark har hun valgt at blive social- og sundhedsassistent. Hendes begejstring for faget er vokset for hvert praktikophold, men hun er bange for, uddannelsen koster hende opholdstilladelsen her i landet.  Heidi Lundsgaard

Af Kim Jørstad
Journalist

Annonce

Når Jihan Jamo om et halvt år bliver færdig med sin uddannelse og kan kalde sig social- og sundhedsassistent, er hun i den grad klar til at erobre faget. Men det er slet ikke sikkert, hun får lov til det. For selv om Danmark skriger på sosu-ansatte, risikerer hun, at hun bliver vist ud af landet.

Den 38-årige Jihan Jamo er nemlig flygtning fra Syrien. Hun har boet i Danmark siden 2011 og har hidtil fået forlænget sin midlertidige opholdstilladelse hvert andet år.

Den status vil hun gerne ændre til en permanent opholdstilladelse. Men det er svært, fordi hun valgte at uddanne sig i stedet for at finde arbejde som ufaglært.

Skal vente til 2025

”I 2018 kontaktede jeg Udlændingestyrelsen for at høre om mine muligheder for at søge permanent opholdstilladelse. Og jeg blev chokeret, da jeg fik at vide, at uddannelse ikke tæller på linje med arbejde,” siger Jihan Jamo, der bor i Vollsmose i Odense.

Ifølge reglerne skal man have boet mindst otte år i Danmark for at komme i betragtning til en permanent opholdstilladelse. Men derudover skal man også have haft fuldtidsarbejde i 36 måneder. Og den betingelse opfylder Jihan Jamo altså først, når hun er færdig med sin uddannelse – og hvis hun umiddelbart derefter får job og er i arbejde de næste tre år:

”Ja, dét krav betyder, at jeg først kan søge permanent opholdstilladelse i 2024. Og da det tager 10 måneder at få svar, har jeg ikke sikkerhed før i 2025,” siger Jihan Jamo.

Hun er uddannet civilingeniør og har – lige siden hun kom til Danmark – arbejdet målrettet på at blive integreret. Hendes syriske uddannelse kunne umiddelbart ikke overføres til danske forhold, så efter at have lært dansk supplerede hun den med en master i miljøteknologi fra Syddansk Universitet.

Men selv om hun sendte mange ansøgninger, lykkedes det hende ikke at få et job. Derfor besluttede hun at uddanne sig til social- og sundhedsassistent, fordi hun fik at vide, at det var den direkte vej til arbejde.

Undervejs i uddannelsen har hun været i praktik på et plejecenter, i hjemmeplejen og på et bosted – og netop nu er hun på Odense Universitetshospitals onkologiske afdeling. Hendes begejstring for faget er vokset gennem hvert praktikophold, men det til trods tegner fremtiden ikke særligt lys. Hendes utryghed skyldes, at Danmark er begyndt at udvise syriske flygtninge.

”Jeg har en bekendt, der har fået brev fra Udlændingestyrelsen om, at de overvejer at inddrage hendes opholdstilladelse. Det gør mig virkelig bange, og jeg kan ikke sove om natten ved tanken om at blive smidt ud af landet. Danmark er det eneste land i Europa, der sender flygtninge tilbage til Syrien. Assad er jo stadig præsident, og systemet er som før. Man kan ikke tænke og tale frit, og især som kurder har jeg ikke min frihed,” siger Jihan Jamo.

Folketinget afviser nye regler

Det radiale folketingsmedlem Samira Nawa har hørt mange tilsvarende historier, og hun ser gerne, at reglerne ændres. Derfor fremsatte hun i december beslutningsforslag om, at uddannelse bør tælle på lige fod med beskæftigelse.

”Desværre var der ikke flertal. Kun SF, Enhedslisten og Alternativet stemte sammen med os,” siger Samira Nawa og fortsætter:

”I alle andre sammenhænge forsøger vi at opkvalificere ufaglært arbejdskraft. Men lige netop i denne situation tilskynder reglerne, at man dropper sin uddannelse. Jeg kan ikke se et eneste godt argument for at straffe dem, der vælger at uddanne sig.”

Jihan Jamo meldte sig ind i FOA, da hun begyndte på uddannelsen. Og hun får fuld moralsk opbakning fra Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren.

”Det er fuldstændig vanvittigt at behandle mennesker på den måde. Dem, der uddanner sig som Jihan Jamo, viser, at de arbejder aktivt for en god integration i Danmark, og de burde behandles godt og ikke gå rundt i usikkerhed for at modtage en marchordre,” siger Torben Hollmann.

Han oplever, at der på Christiansborg er en konkurrence om at føre den strammeste udlændingepolitik.

”Det lugter langt væk af symbolpolitik,” siger Torben Hollmann, der hæfter sig ved, at der ifølge FOAs prognose vil mangle 42.000 sosu-ansatte herhjemme om 10 år:

”I mit daglige arbejde møder jeg masser af mennesker, der er kommet hertil som flygtninge eller indvandrere, og alle yder en kæmpe indsats for det danske samfund. Vi har så hårdt brug for dem, og det er synd og skam, at politikken bliver indrettet efter de uheldige elementer, der bliver så flittigt omtalt i medierne. Alle dem, der bare passer deres arbejde, hører vi alt for lidt om.”

Forholdene i Syrien er stadig så voldsomme, at hverken Dansk Flygtningehjælp, FNs flygtningeorganisation UNHCR eller Human Rights Watch anbefaler at sende flygtninge retur. De seneste mange års krig har kastet landet ud i en humanitær katastrofe, der blandt andet betyder, at tæt på 12 millioner mennesker har akut behov for hjælp.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev