Annonce

Serviceassistent står ved hospitalseng.

Tema: Coronavirus

Serviceassistenter på hospital: Vi er i front, men bagerst i vaccinekøen


På Odense Universitetshospital oplever serviceassistenterne, at coronavaccinerne går deres næse forbi, selvom de blandt andet gør rent på stuer med covid-19-patienter. Det er frustrerende, lyder det fra tillidsrepræsentant. Lokal sektorformand er enig.

Annonce

Lige nu er der kun fem vacciner om dagen til serviceassistenterne på Odense Universitetshospital. Og det er for lidt, mener den 44-årige tillidsrepræsentant Mikael Secher Dahl. Heidi Lundsgaard

Af Astrid Graugaard Ingemann
Journalist

Annonce

“Vi burde stå længere fremme i vaccinationskøen. Vi varetager en helt vital funktion på hospitalet, men desværre oplever vi ikke, at vi bliver talt med som frontpersonale.”

Sådan lyder det fra Mikael Secher Dahl, som er serviceassistent og tillidsrepræsentant på Odense Universitetshospital, OUH.

Han og de cirka 450 andre serviceassistenter på hospitalet oplever nemlig, at de må se langt efter coronavaccinen, mens læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i højere grad får stikket. Og det undrer Mikael Secher Dahl, da han mener, at serviceassistenterne er lige så udsatte. 

De gør blandt andet rent på stuer med covid-19-patienter, transporterer patienter rundt på sygehuset og har gangtræning. Mikael Secher Dahl selv er fast afløser. Det betyder, at han kommer på forskellige afdelinger, ligesom han har været i kontakt med coronaramte patienter og gjort rent på deres stuer. Og sådan er det også for mange andre serviceassistenter.

“Vi er tæt på patienterne og blandt dem, der kommer mest rundt på hospitalet. Hvis ikke vi bliver prioriteret højere, så risikerer vi, at vi bærer smitten med os rundt. At vi bliver superspredere,” siger han.

Læs også: Skal du bære mundbind, når du er vaccineret? Bliv klogere på vaccinen

Fem vacciner om dagen

Da man i første omgang ikke kan vaccinere alt personale på en gang, har der indtil videre været fem vacciner dagligt til serviceassistenterne på OUH.


“Jeg ved godt, at vi skal være solidariske og deles om dem. Men når man ser på vores faggruppes funktion, så synes jeg ikke, at det er nok,” siger 44-årige Mikael Secher Dahl.

På hospitalet er man startet med at vaccinere ansatte på covid-19-afsnit, i den fælles akutmodtagelse og på intensivafdelingen. Og det er ifølge Mikael Secher Dahl fornuftigt nok – bortset fra at det kun gælder for dem, der er fast tilknyttet. Er man som ham afløser og færdes i akutmodtagelsen eller på et covid-19-afsnit, bliver man altså ikke tilbudt vaccinen på lige fod med de andre, hvilket ærgrer ham.

Læs også: Coronavaccinationen er i gang: Få styr på, hvornår du kan få stikket

Derudover har det virket lidt tilfældigt, om de serviceassistenter, der er fast tilknyttet disse afdelinger, rent faktisk er blevet tilbudt vaccinen, fortæller Mikael Secher Dahl.

“Nogle har oplevet, at de ikke er blevet talt med. Og det er klart, at det er utrygt og frustrerende. Selvfølgelig skal vi væbne os med tålmodighed. Men når alle på afdelingen udover serviceassistenterne bliver vaccineret, og de for eksempel har med covid-19-patienter at gøre, så bliver de bekymrede,” siger han. 

Hellere i går end i dag

Lige nu er der ingen tal på, hvor mange rengørings- og servicemedarbejdere på OUH, der er blevet vaccineret. De seneste uger er der dog ingen vacciner givet. Grundet vaccinebegrænsningen er leveringen til hospitalet nemlig sat i bero. Og det har ikke gjort bekymringen blandt serviceassistenterne mindre.
 

“Jeg har kolleger, som er meget nervøse for, at de bliver smittet eller ikke får vaccinen. For de ville jo hellere have haft den i går end i dag. Det fylder meget for dem – især når andre har fået den,” siger Mikael Secher Dahl.

Læs også: Her bliver sosu-assistenten Christian vaccineret: Det giver ro

Som tillidsrepræsentant bliver han derfor ofte spurgt om, hvornår vaccineturen mon kommer til deres faggruppe.

“Det frustrerer dem meget, at de ikke kan få vished om, hvornår de kan blive vaccineret. Og det kan jeg sagtens sætte mig ind i. I den optimale verden burde vi have fået det at vide,” siger han. 

Sektorformand: De bliver glemt igen

Hos FOA Odense kan formand for Kost- og Servicesektoren Betina Schwertfeger godt forstå, at serviceassistenterne på Odense Universitetshospital er frustrerede over, at de ikke bliver vaccineret på lige fod med for eksempel læger og sygeplejersker.
 

“Det er en bekymring og frustration, jeg deler med dem. De har altid en oplevelse af, at de er nederst i hierarkiet, og det er det, de oplever igen nu,” siger Betina Schwertfeger.

Selvom der lige nu er begrænsede vacciner, mener hun alligevel, at serviceassistenterne burde være blandt de første til at få vaccinen.

“Spørgsmålet er jo, hvem der er mest i front. Men når man farer rundt på hele sygehuset og gør rent på stuerne, så synes jeg i høj grad, at man er frontpersonale – og derfor blandt dem, som har mest brug for vaccinen og som burde få den først,” siger hun.

Direktør afviser kritikken

Til Fagbladet 3F afviser direktør på OUH Bjarne Dahler-Eriksen, at hospitalets ledelse skulle have overset rengørings- og serviceassistenterne i sin vaccineplan.

“Rengøring- og servicepersonalet står bestemt ikke bagerst i køen. Men der er rigtigt mange ansatte på vores sygehus, hvor det giver god mening at tilbyde en vaccine, og det kan aldrig blive fuldstændig retfærdigt,” siger han.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen har man valgt at vaccinere de ansatte, som passer covid-19-patienter, først. Heriblandt også rengøringspersonale.

“Samtidig har vi tildelt en lille portion vacciner hver eneste dag til rengøring- og serviceassistenterne. Men vi har ikke særligt mange vacciner, så antallet er ikke stort,” siger han til Fagbladet 3F.

Alle kan ikke få på en gang

Sundhedsstyrelsen har tidligere udtalt til Fagbladet FOA, at der i begyndelsen ikke er nok vacciner til, at alle frontmedarbejdere – heriblandt de ansatte på hospitalerne – kan få vaccinen på samme tid.
 

“Derfor begynder man med dem, som er allermest i front og har mest patientkontakt,” sagde Bolette Søborg, enhedschef og overlæge.

Hun understregede desuden, at rengøringspersonale som udgangspunkt hører til i gruppe 12, som er blandt de sidste til at få vaccinen. For det meste vil man nemlig kunne holde afstand til patienterne, selvom der selvfølgelig kan være tilfælde, hvor man er ekstra udsat.

“Hvis man gør rent på isolationsstuer på sygehusene, kan der være høj risiko for smitte. Og der kan det godt være, at man lokalt på sygehusene vurderer, at de personer skal have vaccinen tidligere,” forklarede Bolette Søborg.

Da Danmark i sidste uge har fået færre vacciner end lovet, har Sundhedsstyrelse ændret i vaccinationsplanen. Det betyder, at gruppe 12 nu kan forvente at blive tilbudt vaccinen i løbet af april, maj eller juni.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev