Annonce

Tina Djursing med briller i håret

Hjemmeplejen støtter ældre med vaccinen:
En god oplevelse for alle


Nu er turen til at blive vaccineret kommet til ældre, der får pleje og praktisk hjælp i eget hjem. I Københavns Kommune følger hjemmeplejen de ældre hele vejen til vaccinationen og sørger også for, at de kommer sikkert hjem igen. 

Annonce

Social- og sundhedshjælper Tina Djursing ledsager nogle af sine faste borgere til vaccinationsstedet. Hun er glad for, at ordningen fungerer.  Jørgen True

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Det kan være svært som ældre at hitte ud af e-boks, booking af vaccinetid og at komme til vaccinestedet. Heldigvis for de ældre i Københavns Kommune står hjemmeplejen derfor klar til at hjælpe med alt det praktiske. 

Social- og sundhedsassistent Linda Petersen, der står for koordinationen i gruppe 7 i hjemmeplejen fortæller, at de i hendes område er i fuld gang med at få borgerne vaccineret, og at de første 35 personer allerede har fået stikket.

”Vi bestiller busser og taxaer, som kører borgerne til og fra vaccinestedet. Der er en ledsager med, som har til opgave at følge borgerne til vaccination, hjælpe under vaccinationen og til at få dem sikkert hjem igen,” fortæller hun og fortsætter: 

”Dem, der ledsager borgerne til vaccinestedet, kan være sygeplejestuderende eller en af de faste hjælpere eller assistenter, som kender borgeren i forvejen. Hvis der er tale om meget svage borgere, kan der også være flere ledsagere med ad gangen, så borgerne får den støtte, de har brug for, og så det bliver en god oplevelse at få den her vaccine.” 

Hun er glad for arbejdet med at få det hele til at falde i hak. Hende og kollegaerne arbejder for, at hele processen bliver så gnidningsfri som mulig. Og det kræver en del telefonopkald frem og tilbage til de ældre. Det er dog det hele værd, synes hun. 

”Når vi sidder og arbejder med det her, og papirerne flyver om ørene på os, mens vi prøver at holde tungen lige i munden, så siger vi til hinanden, at vi er i gang med at skrive historie. Vi lærer så meget af det,” siger hun.

Hun fortæller, at det hele er gået meget stærkt, og at hendes fornemmeste opgave er at sørge for, at de ældre kan følge med. 

”Vi ringer til borgeren om morgenen, når de skal vaccineres, og ellers siger den første hjælper til borgeren om morgenen, at de skal huske, at de skal afsted, og at der kommer nogen og henter dem,” fortæller hun. 

Linda Petersen fortæller, at der har været mange gode tilbagemeldinger – både fra pårørende, personalet, de ældre og de sygeplejersker, der giver vaccinerne. 

”Det giver en tryghed for borgerne, at der er en med dem til at hjælpe med det hele. Også til at sidde og vente og til at have de rigtige papirer med, som vi printer ud og får udfyldt inden, så der er styr på det, når de kommer ud til vaccinationsstedet,” siger hun.

Borgerne er glade for, at der er styr på tingene, og at de ikke er helt alene om at få hele til at gå op.

”Vi havde en borger, der ringede og sagde, at det havde været en stor oplevelse at blive vaccineret, og at hun var så glad for, hvordan det var foregået. Så de føler sig godt holdt i hånden, når vi er med ude,” siger Linda Petersen. 

Også social- og sundhedshjælper Tina Djursing mærker, at de ældre er glade for løsningen.

"Jeg var med en af mine faste borgere til vaccination i sidste uge, og han var lykkelig for at få stikket og for at have støtte med hele vejen," fortæller hun.

Hun er glad for, at det hele kører på skinner, så det er nemt for borgerne at komme afsted. 

"Det hele var så effektivt. Det var sådan en god oplevelse," siger hun og fortæller, at hun skal ledsage flere borgere i februar. 

Turen er kommet til ældre, der modtager pleje samt særligt sårbare, efter første stik er givet til personale og ældre på plejehjem. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev