Annonce

manuela henriksen social- og sundhedsassistent

Tema: Coronavirus

Ansat på plejehjem håber på tillid: Stol på, at vi giver jeres kære en god og tryg jul


”Vi skal bare holde ud lidt endnu,” lyder det fra social- og sundhedsassistent, der er ked af det billede, der bliver tegnet af den jul, ældre har på plejehjem.

Annonce

"Vi har mange demente, som er afhængige af, at personalet kender dem. Det er skrækkeligt, hvad der er sket i Tårnby og andre steder, hvor både mange beboere og personale er blevet smittet på kort tid," lyder det fra social- og sundhedsassistent Manuela Henriksen. Privatfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Skal der være bedre mulighed for at besøge de ældre på plejehjem, fordi det er jul? Dét spørgsmål har været genstand for heftig debat de seneste uger.

Spørger man social- og sundhedsassistent Manuela Henriksen, der arbejder på Solbjerg Plejehjem i Aarhus, er svaret ‘nej’.

Hun er ked af, hvordan der i medierne bliver tegnet et billede af, at de ældre sidder efterladte og triste tilbage på plejehjemmene. Derfor er hun gået til tasterne for at dele sine frustrationer på Facebook.

“Vi knokler for at give de ældre en god og tryg jul. Vi er nogle af dem, der fortsat går på arbejde, mens mange er hjemsendt. Og så faldt det mig for brystet, at folk siger, at det er forfærdeligt synd for de gamle på plejehjem. Jeg havde brug for at tage til genmæle, for jeg synes faktisk, at vi gør noget ekstraordinært for beboerne. De er ikke alene,” forklarer Manuela Henriksen om baggrunden for at skrive opslaget, der foreløbig er blevet delt mere end 600 gange.

luciaoptog på plejehjem med mundbind
Personalet gør noget ekstra for at kompensere for, at tingene er, som de er lige nu, fortæller Manuela Henriksen. "Blandt andet har vi lavet små kræmmerhuse med nye julegodter i hver dag. Og i fredags gik personalet luciaoptog. Beboerne er ikke alene. Vi er der døgnet rundt, 365 dage om året," siger hun. Privatfoto

Læs også: Rekordstort antal smittede beboere på plejehjem

Rekordhøjt antal smittede 

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at 199 plejehjemsbeboere blev konstateret smittet i seneste uge. Det er det hidtil højeste antal under hele pandemien. Og udviklingen bekymrer Manuela Henriksen.

“Vi, der arbejder med risikogrupperne, lever et meget simpelt liv. Jeg ved, jeg gør. Jeg ser tre mennesker på afstand. Jeg er hjemme eller på arbejde. Hvis jeg handler, ligner jeg en flue i en flaske og forsøger at finde den hurtigste vej ind og ud,” skriver social- og sundhedsassistenten i sit opslag på Facebook.

Manuela Henriksen er selv angst for at tage smitte med ind på plejehjemmet.

“Det ville være forfærdeligt. Sådan har mine kolleger det også, for vi taler jo om det. Vi ville være knuste. For os er det ikke kun et arbejde. Vi har en relation til de mennesker, vi hjælper. De er i vores tanker hele tiden,” siger Manuela Henriksen, der opfordrer alle til at forsøge at se tingene i et større perspektiv.

“Vi bliver nødt til at holde op med at tænke, at det er synd for den enkelte. Det her er større end det enkelte individ. Hvis man kun ser sine egne behov, kan man godt synes, at det er forfærdeligt synd, at man ikke kan komme på besøg hele familien på plejehjem og ønske god jul.”

“Men hvis man er uheldig at bringe smitte med ind, så bliver andre smittet. Og pludselig er det faste personale nedlagt af corona. Vi har mange demente, som er afhængige af, at personalet kender dem. Det er skrækkeligt, hvad der er sket i Tårnby og andre steder, hvor både mange beboere og personale er blevet smittet på kort tid,” siger Manuela Henriksen.

Læs også: Nye retningslinjer: På plejehjem må man være 50 samlet til jul og nytår

Hav tillid til os

Hun håber, at pårørende vil have tillid til, at personalet passer godt på deres kære, indtil en vaccine forhåbentlig meget snart forbedrer mulighederne for at åbne plejehjemmene op.

“Vi skal bare holde ud lidt endnu. Jeg ved godt, at flere pårørende har dårlig samvittighed, men det behøver de ikke at have. Vi passer godt på deres kære, og vi sætter meget på standby for at kunne gøre det. Derfor bliver vi også kede af det, når vi læser om, at de ældre har det forfærdeligt på plejehjem," siger Manuela Henriksen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev