Annonce

gamlehænder

Tema: Coronavirus

Rekordstort antal smittede beboere på plejehjem


199 beboere på plejehjem er blevet konstateret smittet med coronavirus i den forgangne uge. Det er det hidtil højeste antal på en uge under hele pandemien.

Annonce

Alle fem regioner var i sidste uge ramt af smittetilfælde på plejehjem. I alt blev 199 beboere konstateret smittet med coronavirus. Det er det højeste antal under hele pandemien. Heidi Lundsgaard // Arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Det går den helt gale vej med coronasmitte på plejehjem. Med 199 smittede beboere i sidste uge er der ikke blot tale om en markant stigning fra ugen før, hvor 116 blev konstateret smittet.

Der er også tale om det hidtil højeste antal smittede plejehjemsbeboere på en uge under hele corona-pandemien. I uge 14 i slutningen af marts blev 144 beboere testet positive med coronavirus, hvilket indtil nu var det højeste antal. Det viser den seneste opgørelse tirsdag eftermiddag fra Statens Serum Institut (SSI).

”Det er det, vi har frygtet. Det betyder, at vi bliver nødt til at passe ekstra meget på. Og når der er så stor stigning, kan man også forvente, at flere personaler er ramt. På et tidspunkt kommer vi i mangel på medarbejdere, og så risikerer vi, at de ældre bliver ramt dobbelt: De kan ikke få besøg, og de risikerer, at de skal passe sig selv, fordi der ikke er personale,” siger Torben Hollmann, sektorformand i FOA.


Overlæge: Flere operationer må aflyses


Også hos overlæge Joachim Hoffmann, der er formand for intensivlægerne, møder den nye opgørelse fra SSI stor bekymring.

”Det er noget forbandet lort. Et pænt stort antal af de gamle dør af det. Det er dybt tragisk. Der er allerede ved at være fyldt godt op rundt omkring på hospitalerne, og vi er begyndt at aflyse operationer. Og det her vil betyde masseaflysninger af operationer,” siger han.

De nye tal fra SSI viser samtidig, at der i alle danske regioner har været konstateret coronavirus på plejehjem. I sidste uge var der kun smitte på plejehjem i to regioner.

I alt var der på landsplan smittetilfælde på 57 plejehjem den seneste uge. Det er en stigning fra 33 ugen før.

Efterlyser flere tiltag

Torben Hollmann efterlyser flere tiltag for at dæmme op for udviklingen.

”Udover at passe ekstra meget på, er der også brug for flere tiltag. Der skal være større testkapacitet blandt medarbejdere, pårørende og de ældre, og så bør man indføre krav om bedre vagtplaner, hvor medarbejdere og borgere er inddelt i grupper og plejecentrene inddelt i zoner. Det sker sikkert allerede nogle steder, men det er nødvendigt, at det bliver et krav, for ellers vil der være flere steder, der ikke gør det,” siger sektorformanden.

Joachim Hoffmann kalder den nuværende situation for et ’hjerteskærende dilemma’.

”Hvis man åbner mere, så kommer der for meget smitte ind og på den anden side, hvis man lukker for meget ned, så dør ældre af ensomhed. Det er en vanskeligt dilemma, som der ikke findes et svar på. For nogen vil det være rigtigt at holde den sidste jul med familien. For andre er det bedre at forsøge at ride stormen af de næste par måneder,” siger han.

Overlægen undrer sig imidlertid over, at de nye hurtigtest ikke bliver anvendt ved plejecentrene.

”Man burde give dem til personale, pårørende og beboere. Den fortæller, om man er smittet nu og her og ikke, om man var smittet for et par dage siden, som PCR-testen. Så lige præcis i den her situation, synes jeg, at det er ideelt med de her hurtigtests," siger Joachim Hoffmann.

Restriktioner udvides

Samme dag som de nye tal for smittede kom, blev det også meldt ud, at de restriktioner, der har gjaldt i 69 kommuner, bredes ud til at gælde i hele landet fra onsdag klokken 16.

Det betyder blandt andet, at børn fra 5. klasse og op sendes hjem fra skole. Det gælder også ungdomsuddannelser og universiteter. Kulturinstitutioner lukkes, og restauranter og cafeer må kun servere take-away. 

Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. Og private arbejdsgivere opfordres til at sikre så meget hjemmearbejde, som muligt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev