Annonce

rødvin skål

Tema: Coronavirus

Nye retningslinjer: På plejehjem må man være 50 samlet til jul og nytår


Det gælder dog kun for personale og beboere, og adgangen for pårørende bliver ikke lempet, lyder det fra sundheds- og ældreministeren. 

Annonce

"Jul på plejehjem skal selvfølgelig afholdes under hensyntagen til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det betyder også, at det kun er for beboerne og personalet," lyder det fra Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke (S). Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Når der skal fejres jul og nytår på plejehjem og andre sociale tilbud som bosteder og herberg, må man være op til 50 personer samlet. Det fremgår af nye retningslinjer fra Sundheds- og Ældreministeriet.

Det er en 'nødvendig tilpasning', så der kan afholdes jule- og nytårsaftensarrangementer, står der i retningslinjerne - det skal dog ske i grupper af højest ti, lyder anbefalingen.

Til Fagbladet FOA forklarer sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) hvorfor det udvidede forsamlingsforbud er forsvarligt således:

"Jul på plejehjem skal selvfølgelig afholdes under hensyntagen til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det betyder også, at det kun er for beboerne og personalet, og at det anbefales, at julearrangementerne deles op i mindre grupper med maks. 10 personer, så det undgås, at beboerne mødes på tværs af grupperne. Vi må afveje hensynet mellem de ældres livskvalitet og behovet for samvær mod hensynet til at undgå smitte," skriver ministeren i en mail.

Blandt andre
Ældre Sagen har igennem længere tid argumenteret for at åbne plejehjemmene mere for pårørendeMen der bliver ikke lempet på adgangen for pårørende på de plejehjem, hvor der er udstedt påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud, lyder det fra Magnus Heunicke.

Sådanne påbud gælder i langt de fleste kommuner, og Magnus Heunicke kalder det i sin mail for 'et vigtigt redskab i forhold til at beskytte de mest sårbare borgere mod smitte'.

"Når der er høj smitte i samfundet kan Styrelsen for Patientsikkerhed udstede påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud. Men selv i sådan en situation har beboeren altid ret til besøg i egen bolig fra dén nærmeste pårørende og fra hele familien i kritiske tilfælde," skriver Magnus Heunicke.

Læs også: Stor uenighed om adgang til plejehjem ved udbredt coronasmitte

Plejehjem: Ingen forskel for os

Sundhedsstyrelsen har udgivet et lille hæfte med få og enkelte råd til, hvordan risikoen for smitte kan minimeres på plejehjem i løbet af julen. Det er op til den enkelte kommune, hvordan diverse jule- og nytårsarrangementer bliver afviklet. 

Sundhedsstyrelsens råd om jul på plejecentre

  • Aftal besøg i god tid og forvent at julen vil være anderledes i forhold til deltagelse i julearrangementer.
  • Vær særligt opmærksom på, om der gælder besøgsrestriktioner.
  • Saml beboerne på plejecentre i mindre grupper, hvis der afholdes en julemiddag eller andre sociale julearrangementer. Gerne med de personer, som de plejer at ses med.
  • Sørg for at tænke de generelle smitteforebyggende anbefalinger ind, så der fx holdes den fornødne afstand, er mulighed for at holde god håndhygiejne, minimeres kontaktpunkter o.l. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

+

På plejehjemmet Plushøj i Rødvig Stevns kommer det øgede forsamlingsforbud ikke til at betyde nogen forskel. Det fortæller leder Yvonne Herzberg:

“I forvejen er mange af beboerne for dårlige til at tåle så store forsamlinger, så vi ville aldrig samle så mange. Det ville gøre flere beboere både forvirrede og kede af det.”

“Til gengæld sørger vi altid for for - corona eller ej - at ingen beboere sidder mutters alene juleaften. Alle skal have en god aften. Vi laver en hyggelig julemiddag med varm mad, som beboerne nyder i deres respektive hus, hvor der i alt er seks beboere og to medarbejdere,” siger Yvonne Herzberg.

Plejehjemmet har 25 beboere, og der plejer at være 3-4 pårørende med til julemiddagen. I år er der foreløbig tilmeldt to, fortæller Yvonne Herzberg.

“Men de beboere, der får pårørende på besøg til jul, spiser i år på deres egen stue og ikke fælles med resten af huset,” siger plejehjemslederen, der samtidig fortæller, at der ikke har været smittetilfælde på plejehjemmet.

“Og det håber jeg så sandelig fortsætter,” siger hun.

I øjeblikket er plejehjemmet underlagt besøgsrestriktioner. Det betyder, at hver beboer må vælge én pårørende, som frit kan komme på besøg, og så to flere, der kan komme på besøg én gang om ugen efter aftale i et særligt indrettet besøgsrum.

Læs også: Svær tid på plejehjem: På få dage er fire beboere døde med covid-19

Stigende smitte på plejehjem

De seneste uger har coronasmitte på plejehjem været tiltagende. I sidste uge blev 110 beboere konstateret smittet, og 18 beboere døde med covid-19.

Og tallene nærmer sig med faretruende hast forårets højder, hvor 144 plejehjemsbeboere blev testet positiv i uge 14, og 37 døde med covid-19 ugen i uge 15.

På grafen herunder kan du se udviklingen i antallet af beboere, der testede positive samt udviklingen i antallet af dødsfald fra uge til uge.

Hos FOA opfordrer formand for Social- og Sundhedssektoren Torben Hollmann til ikke at pege fingre ad plejepersonalet, hvis plejehjem rammes af coronasmitte.

“Det er nogle meget store følelser, der er i spil, og vi skal passe meget på, at det ikke udvikler sig til os mod de pårørende. Det skal være et samarbejde om at holde smitte ude af plejehjem,” siger sektorformanden, inden han kommer med en sidste opfordring:

“Alle må tænke sig ekstra godt om, og passe ekstra godt på, hvis man skal på besøg på et plejehjem, så man undgår at bringe smitte med ind.”

På kortet herunder kan du se, hvor mange plejehjem der har været ramt af coronasmitte blandt mindst én beboer. Værst ser det ud i Region Hovedstaden, hvor der i sidste uge blev konstateret smittetilfælde på 27 plejehjem.

Værd at vide om besøgsrestriktioner og besøgsforbud

For at minimere smitten blandt ældre og sårbare kan kommuner og regioner få enten et påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud på plejecentre. Det har betydning for både de ældre og deres pårørende. Det er kun Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan udstede påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud på plejehjem.

Besøgsrestriktioner

Besøgsrestriktioner kan eksempelvis betyde, at besøg som udgangspunkt skal foregå udendørs. Vi udformer besøgsrestriktionerne ud fra den gældende lovgivning og efter en konkret vurdering af den aktuelle situation. Besøgsrestriktioner bringes i anvendelse, hvis en kommunes smittetal er stigende, eller hvis smitteudbrud skal inddæmmes.

Hvis der på et plejecenter eller et sygehus er registreret et udbrud med én eller flere smittede, kan det være nødvendigt at udstede et besøgsforbud for at inddæmme smitten og beskytte beboerne eller patienterne.

Besøgsforbud

Hvis der er udstedt et besøgsforbud, må der som udgangspunkt ikke være besøg. Der er dog enkelte undtagelser: Den nærmeste pårørende må fortsat gerne komme på besøg, ligesom der må komme besøg i kritiske situationer. Desuden kan der stadig leveres serviceydelser på stedet, f.eks. må en fodterapeut, der skal foretage en nødvendig behandling, gerne komme ind på plejehjemmet.

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev