Annonce

Kommune vil erstatte sosu-hjælpere med husassistenter

For at spare penge vil Holbæk Kommune erstatte faglærte social- og sundhedshjælpere med husassistenter i den kommunale hjemmepleje. ”Løndumping” kalder FOA det.

Annonce

Forslaget om at erstatte social- og sundhedshjælpere med husassistenter er en del Holbæk Kommunes budgetforhandlinger for kommunens budget i 2021. Forslaget er i høring frem til 18. september. Colourbox

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Står det til Holbæk Kommune skal husassistenter fremover erstatte faglærte social- og sundhedshjælpere i den kommunale hjemmepleje. Det fremgår af kommunens effektiviseringsforslag, som er en del af budgetforslaget for 2021.

Ifølge kommunen vil det betyde, at man kan spare en halv million kroner i lønninger om året fra 2021 til 2024, hvis forslaget bliver vedtaget. Det falder ikke i god jord hos Gitte Damm, der afdelingsnæstformand for FOA Holbæk. 

”Det er løndumping, og ganske uhørt, at man fra kommunens side kommer med sådan et forslag,” siger Gitte Damm.

Hun mener ikke, at det stemmer overens med kommunens politik på området. 

”Det er et fuldstændig grotesk forslag og i øvrigt i strid med den politik, man gerne vil føre i kommunen, hvor man tilkendegiver, at plejearbejdet indebærer flere og flere komplekse opgaver,” siger Gitte Damm. 

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Et spørgsmål om faglighed 
Hun understreger, at det for hende ikke handler om husassistenterne, men derimod om social- og sundhedshjælpernes faglighed. 

”Det er ikke, fordi man ikke skal gøre brug af husassistenterne, men social- og sundhedshjælpernes faglighed er bare en anden. Social- og sundhedshjælpernes uddannelse gør, at de kan have nogle andre opmærksomhedspunkter i det daglige arbejde. De er for eksempel i stand til at være opmærksomme på borgeren på en anden måde,” siger Gitte Damm.   

Hos kommunen ser man primært forslaget som et forsøg på at imødegå problemet med rekruttering på området.

”Det bliver sværere og sværere at finde social- og sundhedspersonale, så det er vigtigt for os, at det faglærte personale bliver brugt til plejeopgaver. Og så kan man ansætte husassistenter til rengøring,” siger Camilla Hove Lund (V), der er 2. viceborgmester i Holbæk Kommune.

Læs også: Sundhedsminister om coronaberedskab: Vi får brug for alle. Også pensionister og studerende

Genkender ikke løndumping
Hun genkender ikke, at der skulle være tale om løndumping.

”Det kunne man tale om, hvis vi kunne få folk nok på sosu-delen, men det kan vi ikke, når vi ikke har personale nok. Vi ved, at udfordringerne med at rekruttere sosu-personale kun bliver større, så vi må allerede nu se på løsninger for at imødegå den udfordring, og personligt tror jeg også, at det bliver lettere at rekruttere unge til sosu-uddannelserne, hvis de ikke skal gøre rent,” siger Camilla Hove.

Hos FOA forstår man ikke, at det forklares som et spørgsmål om rekruttering.

”Jeg har uddannet personale, der ikke kan få arbejde, så jeg synes, det lyder mærkeligt, hvis der er et rekrutteringsproblem,” siger Gitte Damm fra FOA Holbæk. 

Læs også: Opråb fra sosu: Vi er mere end varme hænder

Burde investere ekstra
Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren, som husassistenterne hører ind under, så gerne, at man gjorde brug af husassistenter, men ikke på bekostning af andre personalegrupper.

”Jeg kan forstå, at det er en spareøvelse, hvilket vi ikke ser positivt på. Man burde investere i ekstra personale til hygiejne og hygiejnisk rengøring på området i stedet for at erstatte en personalegruppe,” siger Pia Heidi Nielsen, sektorformand for Kost- og Servicesektoren.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev