De triste billeder fra TV2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ har i den grad sat fokus på ældreplejen. Jeg mener ikke, at optagelserne giver et retvisende billede af tilstanden på de danske plejecentre. De viser et skred i kulturen på de pågældende steder. Det er konsekvensen af et ældreområde, der år efter år er blevet udsultet. Det kan og skal vi gøre noget ved.
Dokumentaren har rejst debatten om kvaliteten i ældreplejen på ny. Det skal politikerne i regeringen, i kommunerne og i FOA udnytte til at gentænke ældreområdet. Det her må ikke ende i hastevedtagelse af retningslinjer for behandlingen af borgere og kontrol for kontrollens skyld. Det er for lidt og for let – vi har brug for at gå dybere end det, hvis vi skal skabe forbedringer for borgere og medarbejdere.
Gennem de seneste mange år har der været for meget fokus på ydelser og opgaver og for lidt på borgeren. Det skal vi ændre. Visitationen skal tættere på borgeren, så det hele tiden er borgerens behov, der er fokus på.
Og så skylder vi også at fortælle de gode historier fra virkelighedens ældrepleje. For vi er helt afhængige af, at flere vil søge ind i faget, hvis fremtidens ældre skal have en pleje og omsorg, vi kan være bekendt. Det er et fælles ansvar at gøre det attraktivt at søge en karriere indenfor social- og sundhedsområdet.
De unge, der sidder derude, skal vide, at det, der foregår på optagelserne i dokumentaren, ikke er den virkelighed, de kommer ud til, og at de får brug for den faglighed, de tilegner sig på uddannelserne.
Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.