Annonce

kvinde social- og sundhedsassistent

Tema: Coronavirus

Nye aftaler: Ansatte belønnes for at indgå i corona-beredskab


Ansatte, der er en del af hospitalernes corona-beredskab, kan se frem til ekstra tillæg. Det er resultatet af nye aftaler med hver enkelt region.

Annonce

”At indgå i beredskabet har samtidig givet mig ny læring og indsigt, og så vil jeg jo gerne bidrage med den faglighed, jeg kommer med,” siger social- og sundhedsassistent Birgitte Damholt. Hun kan nu se frem til ekstra tillæg. Heidi Lundsgaard

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Hidtil har man kun fulgt de almindelige arbejdstids- og varslingsregler, hvis man som hospitalsansat blev flyttet fra sin afdeling til et afsnit, der behandler patienter med covid-19. Det laver nye aftaler med hver enkelt af de fem regioner nu om på.

Aftalerne betyder, at medarbejdere, der er en del af beredskabet, får et tillæg på 1.250 kroner hver måned for at stå til rådighed. Det svarer til et årligt beløb på 15.000 kroner.

Derudover udbetales et honorar på 1.500 kroner, hvis man overgår til vagtplanen på et afsnit, der behandler patienter med covid-19.

Spændende at være en del af

På Odense Universitetshospital (OUH) er social- og sundhedsassistent Birgitte Damholt en del af beredskabet. Det var hun også, da coronakrisen var på sit højeste.

Læs også: Kulturchok og fornyet sosu-respekt under coronakrisen

”Selvfølgelig er det da rart med et tillæg, men det er faktisk ikke afgørende for mig. Jeg synes, det er spændende at være del af, og så er jeg med til at tage en for holdet, som man siger. Folk har jo ikke ligefrem stået i kø, for man er blevet hevet ud af sin normale dagligdag og har skullet forholde sig til nye opgaver og nye kolleger,” siger social- og sundhedsassistenten, der til daglig er tilknyttet lungemedicinsk afsnit.

Kan sammenlignes med ulempetillæg

Aftalen omfatter kun medarbejdere, der ikke i forvejen arbejder på corona-afsnit. Den del af aftalen ærgrer fællestillidsrepræsentant på OUH, Helle Nørlem.

”Jeg tror, at det bliver svært for folk at forstå, hvorfor nogle på afsnittet får et ekstra tillæg, mens andre ikke gør,” siger hun.

Spørger man forhandlingschef i FOA, Jakob Bang, giver den del af aftalen imidlertid god mening.

”Aftalen kan sammenlignes med et ulempetillæg. Personale, der flyttes fra andre afdelinger, kommer til at tåle forringede varsler og hurtige ændringer. De kan med tre dages varsel få ændret deres arbejdstid og få inddraget planlagte fridage. Det gælder ikke de medarbejdere, der i forvejen arbejder på afsnit med covid-19. Derfor er det kun medarbejdere, der flyttes fra andre afdelinger, der er omfattet af aftalen,” forklarer Jakob Bang.

Klar til ny tørn

Hvis behovet opstår, er social- og sundhedsassistent Birgitte Damholt klar til igen at flytte afdeling for at behandle patienter med covid-19.

”Det har været meget lærerigt, og jeg har følt mig godt beskyttet, så jeg gør det gerne igen. At indgå i beredskabet har samtidig givet mig ny læring og indsigt, og så vil jeg jo gerne bidrage med den faglighed, jeg kommer med.”

Fakta om de nye aftaler

  • Der er lavet aftaler om beredskab i forbindelse med covid-19 med hver enkelt af de fem regioner. Foreløbig løber aftalerne frem til 31. december 2020.
  • Medarbejdere, der indgår i beredskabet, kan med tre dages varsel overgå til midlertidig tjeneste på afdelinger/afsnit, hvor der behandles patienter med covid-19. Vagterne kan ligge på alle tider af døgnet og på alle ugens dage.
  • Når en medarbejder overgår til ny vagtplan på corona-afsnit, gives der et honorar på 1.500 kroner. På samme måde gives der et honorar på 1.500 kroner, når medarbejderne flyttes tilbage til den afdeling, vedkommende normalt er tilknyttet.
  • For at stå til rådighed i beredskabet gives der et beløb på 15.000 kroner årligt. Det svarer til 1.250 kroner om måneden. Beløbet udbetales fast hver måned.
  • Beredskabet udgøres i det omfang, det er muligt, af medarbejdere, der har meldt sig frivilligt. Hvis ikke nok melder sig, vil ledelsen efter drøftelse med tillidsrepræsentanterne udpege det antal medarbejdere, der er nødvendigt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev