Annonce

Tema: OK20

Sosu-TR var med til at aftale OK20: ”Det er vigtigt at stemme”


Social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant Janne Kragh var med i FOAs forhandlingsdelegation ved OK20. Hun er selv tilfreds med resultatet, men hun mener, at det vigtigste må være, at alle får udtrykt deres egen mening ved at stemme. 

Annonce

"Det er vigtigt at høre, hvad folk mener, så jeg synes, man skal få stemt. Om man så stemmer ja eller nej. Selvom jeg er tilfreds, kan min sidemand mene noget andet, og vi har jo alle sammen indflydelse,” siger Janne Kragh. Heidi Lundsgaard

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Janne Kragh, der er social- og sundhedshjælper og tillidsrepræsentant hos SvanePleje i Odense, har været med på første række under forhandlingerne til OK20. Hun var én af tre tillidsrepræsentanter, der var med i FOAs forhandlingsdelegation, og hvis hun får muligheden, så gør hun det gerne igen næste gang. 
 
”Det har været superspændende, og jeg har fået en meget bedre forståelse for, hvad der egentlig foregår under sådan nogle forhandlinger. Vi har også haft noget at sige, og jeg føler, at vi er blevet hørt om, hvordan forholdene egentlig er på arbejdspladserne,” siger Janne Kragh. 
 
Urafstemningen om resultaterne er i fuld gang, og Janne Kragh opfordrer sine kolleger til at stemme ja. 
 
”Jeg er tilfreds med resultatet, så jeg synes da, man skal stemme ja. Men det er vigtigt at høre, hvad folk mener, så jeg synes, man skal få stemt. Om man så stemmer ja eller nej. Selvom jeg er tilfreds, kan min sidemand mene noget andet, og vi har jo alle sammen indflydelse,” siger Janne Kragh.
 
Du kan se, hvordan din nye overenskomst ser ud og stemme om den her.
 

Uddannelse bliver belønnet

Som tillidsrepræsentant mener Janne Kragh, at hun har en opgave i at få formidlet resultaterne så godt som muligt. Hun har derfor også haft flere snakke med kolleger om, hvad det er, de skal stemme om. 
 
”Det første, de fleste spørger ind til, er, om de skal have mere i løn. Der kan jeg heldigvis svare ja, men så spørger jeg tilbage, om de er uddannede eller ej, da det jo gør en forskel på lønstigningen. De ufaglærte kan godt blive lidt skuffede, indtil jeg fortæller dem om de nye tiltag med uddannelse. Så kan de godt forstå det, og nogen vil overveje, om de skal til at gå i skole,” fortæller Janne Kragh. 
 
Hun håber derfor, at den nye overenskomst kan føre til flere faglærte.

”De ufaglærte er dygtige, men som uddannede har vi nogle andre kompetencer. Der er noget fagligt, der er vigtigt, og det bliver belønnet nu,” siger hun.

Begejstret for den særlige opsparing

Derudover er Janne Kragh særligt tilfreds med, at arbejdsmiljørepræsentanterne nu skrives ind i overenskomsten, og at der kommer et pænt løft til den særlige opsparing. 

"Arbejdsmiljørepræsentanterne får sikret tid til arbejdet, og de får adgang til forskellige ting og sager, som er rigtig godt. Den særlige opsparing har vi også talt meget om. Jeg er begejstret for, at man kan bruge den på fravær og frihed, i stedet for bare at udbetale den, som man har gjort hidtil," siger Janne Kragh.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev