Annonce

Gamle foldede hænder. Foto: Heidi Lundsgaard

Tema: Coronavirus

”Vi er garantien for, at arbejdsgiver ikke gør, som de har mest lyst til”


FOAs juridiske team svarer lige nu på 10 gange så mange spørgsmål fra medlemmer som normalt. Det er en meget ekstraordinær situation, siger chefkonsulent Asbjørn Andersen.

Annonce

Spørgsmålene vælter ind til FOAs Overenskomstafdeling i denne tid, hvor coronavirussen influerer på alt fra ferie, til løn og arbejdstid.   Heidi Lundsgaard 

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

“Vi er et team, der sidder og svarer på spørgsmål, der kommer ind fra FOAs lokale afdelinger. Det er spørgsmål om, hvorvidt arbejdsgiver må omlægge tjeneste, om de kan afbryde eller udsætte ferie, og om man skal have tillæg for omlagt tjeneste." 

Sådan siger Asbjørn Andersen, chefkonsulent i FOAs overenskomst-afdeling. Udover at svare på konkrete spørgsmål, handler det også om at få tingene til at glide i en situation, der er tilspidset, forklarer han.

"Vi indgår lokalaftaler om, hvordan vi kan få det her til naturligt at glide og få enderne til at nå sammen i en situation med et presset personale, fordi der er sygemeldinger og karantæne. Det indgår i aftalerne, at nogen vil komme til at arbejde mere, men at de skal kompenseres for det," siger han og fortsætter: 

Medlemmernes garanti

Læs også: Forsker: Fagbevægelsen er lønmodtagernes stemme i krisen

"Lige nu er vi sammen med BUPL ved at give de lokale afdelinger mulighed for at indgå aftaler med kommunerne om at etablere døgnåbne daginstitutioner,  så sundhedspersonalet kan få passet deres børn, når de skal til at arbejde mere om aftenen og natten," siger han og præciserer den opgave, han sammen med kollegerne lige nu står over for:

"Vi er garantien for, at arbejdsgiver ikke bare gør, som de har mest lyst til. Og vi er garantien for, at det foregår civiliseret, når der bliver pres på især i de døgndækkede områder og hjemmeplejen."

Læs også: Find svar om coronavirus på foa.dk

Mængden af spørgsmål til afdelingerne er lige nu 10 gange højere end normalt, siger Asbjørn Andersen:

"Jeg har arbejdet i FOA i 35 år og har kun to gange tidligere haft spørgsmål om, hvorvidt man må få sin ferie inddraget. Nu har jeg fået spørgsmålet mere end 30 gange. Det er en meget ekstraordinær situation," siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev