Annonce

En kvinde med briller står op ad en rude - hun har en hvid kittel på.

Nu kan jeg meget mere end at gøre rent


Belma Zunic og 28 af hendes bornholmske rengøringskolleger har gennemført uddannelse med støtte fra Ufaglært til Faglært-puljen.

Annonce

Belma Zunic kom til Bornholm som bosnisk flygtning og har gjort rent på hospitalet i Rønne i 16 år. Nu kan hun kalde sig hospitalsserviceassistent. Pelle Rink

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Rengøringsassistent Belma Zunic har været aldeles tilfreds, siden hun sidste år fik papir på, at hun nu er kalde sig hospitalsserviceassistent. I løbet af de i alt 24 uger, uddannelsen tog, fik hun masser af ny viden og færdigheder, som hun nu brænder for at bruge i sit daglige arbejde.

Der er dog én detalje, som hun ærgrer sig lidt over:

”Vi skulle have haft det tilbud meget tidligere. Vi kunne have været så meget mere til nytte over for både pårørende, patienter og personale. Men det er der ikke noget at gøre ved. Nu må vi bare glæde os over, at vi er i gang,” siger Belma Zunic.

Diagnoser, mad og omsorg

Hun er 48 år, arbejder på Bornholms Hospital og gennemførte med støtte fra Ufaglært til Faglært-puljen uddannelsen sammen med 28 kolleger. Og hospitalet blev dermed det første herhjemme, hvor alle fastansatte i rengøringsgruppen er faglærte.

”Og det er jeg stolt over. Jeg lærte om nye rengøringsteknikker. Om sygdomme og diagnoser, om patienttransport og forflytninger og om servering af mad. Jeg lærte om sorg og lindring, om omsorg og nærvær,” siger Belma Zunic og fortsætter:

”Og så lærte jeg at forstå, hvorfor patienter reagerer som de gør. Jeg vidste jo godt, at de reagerer forskelligt, men jeg vidste ikke altid, hvad jeg skulle gøre. Man ved jo ikke, hvad der gemmer sig bag døren, når man går ind på en sengestue, og det var godt at få sat ord på.”

Belma Zunic har allerede benyttet nogle af sine nye færdigheder. Men der er stadig områder, hvor hun gerne vil inddrages.

”De andre faggrupper har taget godt imod, at vi nu er hospitalsserviceassistenter. Men det kommer først til at virke for alvor, når alle er klar over det og ved, at vi faktisk godt kan give en hjælpende hånd. At vi for eksempel kan træde til, hvis en patient skal flyttes, og der ikke lige er en portør til stede. At vi kan meget mere end at gøre rent,” siger hun.

Belma Zunic og alle hendes kolleger kom på en ny overenskomst og gik op i løn, da de var færdige med at uddanne sig.

Fra ufaglært til faglært med fuld løn

Du er:

  • Fyldt 25 år
  • Ufaglært eller kortuddannet
  • Har været ansat mindst fem år i kommunen eller mindst et år i regionen.

Hvordan?

  • Du skal have opbakning fra din arbejdsgiver.
  • Du kan vælge en fuld erhvervsuddannelse eller et kortere forløb.
  • Har du erhvervserfaring, kan du få merit og tage uddannelsen på kortere tid.

Sådan gør du:

  • Tal med din leder om dine ønsker.
  • Spørg din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling om hjælp til ansøgningsprocessen.

Find ansøgningsskema på denkommunalekompetencefond.dk og denregionalekompentencefond.dk.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev