Annonce

SR: claus bech

Pædagogisk assistent efter aftale om normeringer: Jeg er så klar til at arbejde


Patrick Bøgild Kristensen er én af de ledige pædagogiske assistenter, der står klar til at komme i arbejde, når de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer bliver rullet ud.

Annonce

Patrick Bøgild Kristensen glæder sig over de 500 millioner kroner til minimumsnormeringer og er sikker på, at det nok snart skal lykkes at lande et job som pædagogisk assistent. "Vi har som pædagogiske assistenter meget at byde ind med, især i det konkrete, udviklende og praktiske arbejde med børnene. For eksempel har jeg på uddannelsen lært at se bag om deres handlinger, når de er vrede eller kede af det," siger han.  Claus Bech

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Når de første 500 millioner til minimumsnormeringer i landets kommuner om få uger bliver fordelt, står den 26-årige pædagogiske assistent Patrick Bøgild Kristensen parat.

”Jeg er i fuld sving med at opkvalificere mig og arbejder godt og grundigt på at komme i arbejde. Jeg glæder mig helt vildt til at komme ud og blive en del af det hele,” siger Patrick Bøgild Kristensen.

Læs også: Aftale landet: Minimumsnormeringer sikrer mere pædagogisk personale allerede i år

Han er en af de 800 pædagogiske assistenter, der lige nu står ledig. Dermed kan han gå direkte ud i en af de 1.050 fuldtidsstillinger, som de 500 millioner, ifølge Børne- og Undervisningsministeriets egne beregninger, finansierer i landets dagtilbud. 

Buskørekort og tømreruddannelse

Selv gør Patrick Bøgild Kristensen alt for at forbedre sine chancer for at få et arbejde. Lige nu er han eksempelvis i gang med at tage stort kørekort, så han selv kan køre bussen, når institutionen skal på tur.  

”Jeg gør alt for at kvalificere mig. Jeg har søgt på tværs af kommuner i både Vordingborg, Næstved og Slagelse, og så er jeg så heldig at have en tømreruddannelse, som gør, at jeg har en fordel i det kreative. Det sammen med kørekortet, håber jeg, kan give et forspring,” siger Patrick Bøgild Kristensen, der blev færdig som pædagogisk assistent sommeren 2019, hvorefter han måtte aftjene sin værnepligt. Han har nu været ledig siden 31. december 2019. 

Ser bag handlingerne 

Patrick Bøgild Kristensen har lige siden han fik sit første pædagogmedhjælperjob i en SFO ikke været i tvivl om, at arbejdet med børn var det rigtige for ham. At det ville blive svært at få job, havde han ikke regnet med. 

Læs også: Pædagogisk assistent fra tv om normeringer: Endelig har de lyttet

”Men det skal nok lykkes. Jeg ved, at det er det, jeg skal. Jeg har været ude i flere andre jobs før, blandt andet som tømrer, men at se, at børnene begynder at stole på én og at være en rollemodel for dem er en megadejlig følelse,” siger han.

Den følelse blev stærkere, da han på uddannelsen til pædagogisk assistent fik sit faglige fundament. 

”Som pædagogmedhjælper var jeg der for børnene, og når et barn var vredt eller ked af det, forsøgte jeg at trøste. Nu forstår jeg tankerne bag handlingerne bedre og kan arbejde med dem. Det gør en stor forskel i mit arbejde,” siger Patrick Bøgild Kristensen. 

For travlt

For det er det praktiske og konkrete arbejde med børnene, Patrick Bøgild Kristensen holder af.  

”Det er vores fokus som pædagogiske assistenter, og det er her, jeg synes, vi har vores styrke, men som det ser ud lige nu, mangler der personer på gulvet. Derfor er det virkelig tiltrængt, at de har besluttet sig for at forbedre normeringerne,” siger Patrick Bøgild Kristensen, der selv har mærket, hvordan det er, når der er for stort tryk på i de jobs, han har haft i SFO’erne.

 ”Det er en nødvendighed, at der kommer flere voksne. Der er alt for travlt på arbejdspladserne.”  

Udgør otte procent 

I dag udgør de pædagogiske assistenter otte procent af de ansatte i landets dagtilbud, mens 30 procent er pædagogmedhjælpere og 62 procent er pædagoger. En procentandel, der ifølge regeringens og støttepartiernes aftale ikke må blive mindre med de kommende millioner. I kravene til udmøntningen af de 500 millioner bliver der slået fast, at den nuværende uddannelsessammensætning blandt personalet som minimum skal blive fastholdt.  

Læs også: Børnefamilier demonstrerer igen: Vi kan ikke vente til 2025

Men formand for FOAs pædagogiske sektor Kim Henriksen mener, at der er plads til at øge andelen af pædagogiske assistenter.  

”Jeg hæfter mig især ved, at der står, at uddannelsessammensætningen som minimum skal fastholdes. Men faktisk bør vi stræbe højere og sikre en forbedring af kvaliteten i dagtilbuddene ved at øge andelen af pædagogiske assistenter. Den gode nyhed er, at vi allerede fra i morgen ville kunne ansætte de mere end 800 pædagogiske assistenter, som er ledige her og nu, ” siger Kim Henriksen i en pressemeddelelse.

Det kører i hovedet

Patrick Bøgild Kristensen har da heller ikke mistet modet: 

”Nej for pokker. Jeg er virkelig klar, og jeg er helt overbevist om, at det nok skal nok lykkes, hvis jeg er ihærdig nok. Det er det eneste, der kører i mit hoved, og jeg håber, det sker hurtigt.”

I løbet af i år skal der fastlægges en model for udformningen af de lovbundne minimumsnormeringer, der i 2025 skal være fuldt indfaset og skal sikre maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

Sådan udmøntes de 500 millioner:

Der er på finansloven for 2020 afsat 500 millioner kroner til indfasning af minimumsnormeringer.

  • Midlerne udmøntes direkte til kommunerne efter børnetal, dvs. antallet 0-5-årige børn i kommunen. 
  • Den nuværende uddannelsessammensætning skal som minimum fastholdes. 
  • Kommunerne kan anvende midlerne til ansættelse af pædagogisk personale i kommunale, selvejende, udliciterede daginstitutioner samt puljeinstitutioner. 
  • Midlerne kan ikke anvendes til ansættelser i privatinstitutioner og private pasningsordninger. 
  • Midlerne skal komme oveni kommunernes vedtagne budget for 2020, og det skal dokumenteres, at kommunerne har brugt midlerne i overensstemmelse med formålene. 

For at sikre løbende forbedringer i normeringerne og fuldt indfasede minimumsnormeringer i 2025, dvs. en voksen til tre børn i vuggestuen og en voksen til seks børn i børnehaven, afsættes der ud over de 500 millioner kroner i 2020: 
  • 600 millioner kroner i 2021
  • 800 millioner kroner i 2022
  • 1,2 milliarder kroner i 2023
  • 1,4 milliarder kroner i 2024
  • 1,6 milliarder kroner i 2025

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev