Annonce

Kennet Egeberg Pedersen

Aftale landet: Minimumsnormeringer sikrer mere pædagogisk personale allerede i år


De første 500 millioner kroner til minimumsnormeringer er øremærket til flere pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og pædagoger. 

Annonce

Viborg Kommune får 8,4 millioner kroner ekstra til at ansætte pædagogisk personale i 2020. "Det er fantastisk. Så har det nyttet noget,"  siger pædagogisk assistent i Unoden i Viborg Kennet Egeberg Pedersen. Sidste år var han  sammen med sine kolleger med til at sætte fokus på dårlige normeringer i landets dagtilbud med TV2-programmet 'Eksperimentet med vores børn'. Iben Gad 

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der kommer mindst 1.050 flere pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere og pædagoger i landets dagtilbud allerede fra i år.

Det sikrer den aftale, regeringen og dens støttepartier netop har indgået om fordelingen af de første 500 millioner kroner til minimumsnormeringer, der om få uger bliver sendt ud til landets kommuner. 

Læs også: Pædagogisk assistent fra tv om normeringer: Endelig har de lyttet

”Vi har været meget bekymrede for, at nogle af kommunerne i stedet ville bruge de penge, de bliver tildelt, på andet end børnene. Derfor er vi godt tilfredse med, at aftalen påbyder kommunerne, at midlerne skal gå direkte til at få løftet antallet af voksne,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen i en pressemeddelelse. 

Vi har gjort en forskel

De 500 millioner, der er afsat til normeringer i 2020, bliver fordelt efter børnetal. Det vil sige hvor mange 0-5-årige børn, der er i kommunen. Det giver 63,6 millioner kroner ekstra til dagtilbudsområdet i København, 17,6 millioner kroner ekstra i Odense, 32,4 millioner kroner i Aarhus og 8,4 millioner i Viborg. Og det glæder pædagogisk assistent Kennet Egeberg Pedersen i den integrerede institution Unoden i Viborg. 

Læs også: Dagplejere om minimumsnormeringer: Vi føler os glemt

”Jeg er glad for at vi har været med til at sætte fokus på det her. 8,4 millioner er en start. Så er vi i gang,” siger Kennet Egeberg Pedersen, der sidste år sammen med sine kolleger satte fokus på normeringer i TV2-programmet Eksperimentet med vores børn’, hvor man så børn, der vandrede rundt alene og røg i konflikter, fordi der var for få voksne til for mange børn.

”Det er det, der hele tiden har været målet ved at stå frem. At vi fik penge til flere hænder til børnene, og det har vi fået. Det er fantastisk, og det viser, at vi har gjort en forskel,” siger Kennet Egeberg Pedersen.

800 pædagogiske assistenter står klar

Desuden gør aftalen mellem regeringen og støttepartierne det klart, at pengene ikke må føre til et fald i andelen af uddannet personale, og at pengene skal ligge ud over de allerede vedtagne kommunale budgetter, så normeringerne på dagtilbudsområdet reelt bliver løftet. 

Læs også: Så meget ekstra voksentid på stuerne giver den nye finanslov

”Jeg hæfter mig især ved, at der står, at uddannelsessammensætningen som minimum skal fastholdes. Men faktisk bør vi stræbe højere og sikre en forbedring af kvaliteten i dagtilbuddene ved at øge andelen af pædagogiske assistenter. Den gode nyhed er, at vi allerede fra i morgen ville kunne ansætte de mere end 800 pædagogiske assistenter, som er ledige her og nu, ” siger formand for pædagogisk sektor i FOA Kim Henriksen. 

Og det synspunkt deler Kennet Egeberg Pedersen. 

"Mit budskab har hele tiden været, at vi som assistenter har en hel masse kompetencer, som kan bruges i det pædagogiske felt. Vi har en stærk faglighed, som kan være med til at løfte området.”  

1,6 milliarder i 2025

Regeringen og støttepartierne lavede i december sidste år en aftale om lovbundne minimumsnormeringer, der skal være fuldt indfaset i 2025. 

Målet er, at minimumsnormeringerne, når de er fuldt indfaset, skal sikre, at der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver. Der afsættes 500 millioner kroner i 2020 og det tal stiger gradvist til 1,6 milliarder kroner i 2025.

Se her, hvor mange penge din kommune får. 

Og læs her, hvordan pengene udmøntes. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev