Annonce

Pædagogisk assistent i TV 2-program om normeringer: Vi er halvt så mange på 10 år


Over fire uger blev pædagogisk assistent Kennet Egeberg Pedersen filmet til i TV 2’s dokumentar ’Eksperimentet med vores børn,’ som undersøger, hvad det betyder for børn og voksne, når normeringen sættes op.

Annonce

"Det har været tankevækkende at deltage i et tv-eksperiment som dette", siger pædagogisk assistent Kennet Egeberg Pedersen, som her ses med treårige Lykke. Carsten Overbye/TV 2

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Når Kennet Egeberg Pedersen går hjem fra arbejde, tænker han indimellem: Har vi som personale gjort det godt nok i dag? Har vi givet alle børn tilstrækkeligt med opmærksomhed, eller har nogle børn manglet voksenkontakt?

Derfor kommer det ikke bag på ham, at flere eksperter – efter at have set videooptagelser fra institutionen, hvor han arbejder – konkluderer, at der mangler reel voksenkontakt, og at den pædagogiske kvalitet derfor halter.

”Det er hverdagen, som den ser ud. Som personale løber vi rigtig stærkt og er derfor nødt til at strukturere dagen så stramt, at v ikke altid når at følge børnenes spor eller være nok til stede over for hvert enkelt barn. Det er ikke rart, men sådan er det desværre blevet,” siger den 40-årige pædagogiske assistent.

Han medvirker i dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’, som bliver vist på TV 2 torsdag aften 31. oktober. Her undersøger man, hvad det betyder for børn og voksne, når normeringen sættes op.

Sårbare ved sygdom

Kennet Egeberg Pedersen har arbejdet i den integrerede institution Unoden i 10 år, og i den tid har han oplevet, hvordan normeringen er blevet halveret.

”Tidligere var vi fire voksne på hver stue. Nu er vi nede på det halve, og det kan mærkes. Vi er rigtig sårbare især ved sygdom og når derfor ikke altid det, som vi gerne vil,” tilføjer Kennet Egeberg Pedersen.

Han er generelt glad for at arbejde i Unoden, som han betragter som en institution med høj faglighed, og hvor alle bidrager med det, som de kan. Eksempelvis har alle pædagogmedhjælpere taget den pædagogiske assistentuddannelse – deriblandt Kennet Egeberg Pedersen, som tog uddannelsen for cirka fire år siden.

Normering fordobles

Ifølge eksperter er Unoden en god, gennemsnitlig institution i Viborg med engagerede medarbejdere og ledere. Men normeringen er lav – cirka det halve af anbefalingen, som lyder på 1 til 6 børnehavebørn og 1 til 3 vuggestuebørn.

I TV 2-dokumentaren ’Eksperimentet med vores børn’ vil man over to torsdage undersøge, hvad det betyder for børn og voksne, når normeringen forbedres – altså der tilføres flere voksne. I Unodens tilfælde fordobles antallet af voksne med det tilsvarende antal pædagoger og pædagogiske assistenter.

Hvad den nye normering betyder for den reelle voksentid og børnenes stressniveau, afsløres først i anden del af TV 2-dokumentaren, og Kennet Egeberg Pedersen kan derfor ikke løfte sløret for resultatet. Men han vil dog gerne give sit bud på mulige løsninger af de udfordringer han og kollegerne står i.


’Vi risikerer at tabe børnene’

”Det betyder selvfølgelig noget, når der tilføres flere hænder. Men det skal være de rigtige hænder. Jeg kan eksempelvis mærke, hvordan fagligheden på min arbejdsplads er blevet løftet efter, at jeg og mine kolleger har taget den pædagogiske assistentuddannelse,” siger Kennet Egeberg Pedersen og tilføjer:

”At være med i dette eksperiment har sat nogle tanker i gang. For hvordan påvirker det egentlig børnene, når der spares på børneområdet. Jeg tror, at vi risikerer at tabe nogle af dem på gulvet, hvis det fortsætter.”

Første del af ’Eksperimentet med vores børn’ kan ses på TV 2 PLAY fra i dag torsdag 31. oktober kl. 8.00 samt på TV2 torsdag aften klokken 20.00 . Anden del kan ses på TV 2 PLAY og TV 2 torsdag 7. november.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev