Annonce

Beboer og sosu holder om hinanden foto: Heidi Lundsgaard

Tema: Op i tid

Hvert femte FOA-medlem ønsker at arbejde mere


Selvom mange offentligt ansatte har ønske om at gå op i tid, er mere end 60 procent af de job, der bliver slået op, deltidsstillinger.

Annonce

Social- og sundhedspersonale ansat i kommunerne er den gruppe, hvor den højeste andel arbejder på deltid - nemlig 86 procent. Heidi Lundsgaard (arkivfoto)

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Regeringen slog i sine allerførste dage fast, at flere ansatte på deltid skal have mulighed for at komme på fuldtid, hvis de ønsker det. Det ønske skyldes blandt andet, at der er brug for flere ansatte på velfærdsområdet.

Godt hvert femte deltidsansatte FOA-medlem ønsker rent faktisk at arbejde mere. Det viser en undersøgelse, fagforbundet FOA står bag. Helt præcist vil 21 procent af de 2.036 FOA-medlemmer, der har svaret på undersøgelsen, gerne op i tid.

Samtidig er 60-70 procent af de stillinger, som kommuner, regioner og private virksomheder slår op, på deltid. Det viser en optælling foretaget for Fagbladet FOA fra FH's jobdatabase AMOS.

Opgør med kultur

Antallet af stillinger på deltid skal der ændres på, mener Mona Striib, formand for FOA.

“Det er en kultur, vi skal have gjort op med. Vi skal have fuld tid som norm og deltid som mulighed,” siger hun og retter kritik af arbejdsgiverne.

“Det er arbejdsgiverne, der har ansvar for, at det her er blevet normen. De skal tage skeen i den anden hånd og få ændret kulturen og oprette fuldtidsstillinger,” siger hun.

Deltid presser arbejdsmiljø

Og der er behov for handling, fordi deltidsansatte i høj grad er presset på arbejdsmiljøet, lyder det fra Mona Striib.

“Det er dem, der arbejder under 30 timer, der er mest nedslidte, fordi man presser aktiviteten til det yderste. De får ikke holdt pauser, og de skal udvise stor fleksibilitet uden kompensation,” siger Mona Striib.

I dag er der en deltidskultur på nogle afdelinger, der er enorm svær at bryde. Hvis man vænner sig fra karrierens start til at være på deltid, er det svært at forestille sig, at man kan få hverdagen til at hænge sammen, hvis man er på fuldtid.

Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn

Der findes ingen let løsning

Hos Kommunernes Landsforening er der ligeledes et ønske om, at flere arbejder på fuldtid. Men formanden for Løn- og Personaleudvalget Michael Ziegler siger, at der ikke findes en let løsning, men at det kræver en langsigtet indsats.
 
“Vi tror ikke på, at løsningen går gennem rettigheder. Vi har konstateret, at tidligere aftaler om flere timer, ikke virker,” siger han og peger på, at en løsning skal findes i et tæt samarbejde mellem arbejdsmarkedets parter, ligesom det er sket i Sverige og Norge:
 
“Jeg tror, vi kan noget, hvis vi i fællesskab forpligter os på, at vi vil det her. Det 'commitment' skal forplante sig ned i det enkelte fagforbund og hos den enkelte arbejdsplads, så det er tydeligt, at her har vi en fælles interesse,” siger han.
 
Og det kræver opgør med en kultur, der i dag hersker på mange arbejdspladser:
 
“Som arbejdsgivere har vi et legitimt ønske om, at medarbejderne er der, hvor kerneopgaven er størst. Men vi kan ikke læne os tilbage og sige, det kan vi ikke gøre anderledes. Ledere og medarbejdere skal blandt andet udfordres på planlægning af opgaver i løbet af en dag,” siger Michael Ziegler.
 

Fokuser på norm – ikke procentsats

Hos Danske Regioner findes en målsætning om, at der i 2021 kun er 2 ud af 10, der arbejder på deltid. I dag er antallet 4 ud af 10 på deltid.
 
Det mål tror Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, ikke at regionerne når:
 
“Skulle jeg have gjort noget om i politikken, skulle vi have fokuseret mere på at italesætte, hvad normen skal være, i stedet for at sætte en procentsats. For når det fejler, slår man sig selv i hovedet. Det her er et spørgsmål om at ændre normer i stedet for at gøre alt op i regneark. Vi skal have lavet kulturændring, og det vil gøre den største forskel i det her,” siger Anders Kühnau og fortsætter:
 
“Fuldtid skal være normen. Og for mig at se, er det de nye, vi skal have fat i. I dag er der en deltidskultur på nogle afdelinger, der er enorm svær at bryde. Hvis man vænner sig fra karrierens start til at være på deltid, er det svært at forestille sig, at man kan få hverdagen til at hænge sammen, hvis man er på fuldtid. Vi har forståelse for, at der kan være perioder af dit liv, hvor du kan have brug for deltid. Men normen er fuldtid,” siger Anders Kühnau.

Fakta

De fleste er tilfredse

21 procent af FOAs deltidsansatte medlemmer ønsker at gå op i tid. En lige så stor andel af de fuldtidsansatte ønsker færre timer. 
Blandt deltids- såvel som fuldtidsansatte er flertallet – henholdsvis 67 og 70 procent – tilfredse med deres nuværende arbejdstid.
Blandt aften- og nattevagter er fordelingen stort set identisk.
Kilde: Arbejdstidsønsker blandt medlemmer af FOA fra 2018, 4.177 respondenter.

Hvor mange arbejder deltid?

Samlet set arbejder 66 procent af FOAs medlemmer i kommuner og regioner på deltid.
Hos social- og sundhedspersonale i kommunerne er tallet 86, hos pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter er tallet 73 procent. Hos portører er tallet 4 procent. Hos teknisk service er tallet 22 procent.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev