Annonce

Jørgen Goul Andersen

Professor: Pensionsproblem skal løses

Fagbladet FOA har mødt professor og velfærdsforsker Jørgen Goul Andersen fra Institut for Samfundsvidenskab på Aalborg Universitet. Vi har bedt ham vurdere behovet for at indføre differentieret pensionsalder.

Annonce

Jørgen Goul Andersen er professor og velfærdsforsker ved Institut for Samfundsvidenskab på Aalborg Universitet. Han er blandt meget andet medforfatter til bogen ’Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet - årsager og effekter’. Rasmus Baaner / Scanpix

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Valgkampen var præget af Socialdemokratiets forslag om at lade nogle mennesker gå tidligere på pension. Det spørgsmål optog blandt andet mange FOA-medlemmer. Men er der overhovedet brug for en såkaldt differentieret pension?

”Ja, det er et problem, som der skal findes en løsning på. Men det bliver virkelig en hård nød, fordi den nye S-regering umiddelbart ikke har flertal for det. Blandt andre har De Radikale sagt nej.”

- Den forrige regering nåede at skaffe flertal for en særlig seniorpension. Er det ikke godt nok?

”Den aftale er for dem, der allerede er virkelig nedslidte. Forslaget om differentieret tilbagetrækning er for dem, der gerne vil have et otium, mens de stadig er bare en lille smule raske. Det er dét, vi alle går og håber på, men som nogle grupper i befolkningen har meget dårligere udsigter til end andre. Det er svært at sige, hvor den lander.”

- Statsministeren håber, at hun senere kan præsentere – og skaffe flertal for – et forslag efter forhandlinger med arbejdsmarkedets parter?

”Ja, men det bliver stadig svært at finde ud af, hvem der vil være omfattet af sådan en ordning, hvis kravet er, at man skal have arbejdet 40-45 år for at komme i betragtning. Hvad betyder det så, hvis man undervejs har været ramt af arbejdsløshed, været på barsel eller kontanthjælp – eller måske helt uden offentlig ydelse. Det er der mange ufaglærte kvinder, der oplever, men skal de så holdes ude af en ny ordning, fordi de ikke har arbejdet længe nok, men alligevel er nedslidte?”

- Hvilken betydning får det?

”Selv hvis du tager alle landets klogeste hoveder fra politik, teknokrati og forskning og beder dem designe et system, tror jeg, de skal bruge ufatteligt lang tid. Men det nytter ikke at lukke øjnene for behovet for differentieret pension. Man kan mene meget om efterlønnen, men den gav en fantastisk god løsning på det problem, at nogle grupper er langt mere nedslidte end andre, selvom de har samme alder. Vi mangler en erstatning. Og tænker man sig godt om og kigger til andre lande, der leder efter det samme, tror jeg også, det er muligt.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev