I dag er der flag og boller på bordet hjemme hos Pernille Arpe-Strøm i Holbæk. Det er nemlig hendes fødselsdag, så der bliver sunget og råbt hurra med hele familien – inklusiv de fem dagplejebørn mellem et og tre år.
Faktisk er det anden gang på en uge, der er fest hos den 42-årige dagplejer. Tidligere på ugen fyldte ét af dagplejebørnene, Gaia, et år, og hun blev selvfølgelig også fejret.
”Hele familien er gerne med rundt om bordet, og både børn og voksne elsker det,” fortæller Pernille Arpe-Strøm.
Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid
Fagligt tilfredsstillende
Hun er oprindeligt uddannet bevægelsespædagog og har tidligere arbejdet som pædagogmedhjælper i en børnehave. Jobbet som dagplejer er mere fagligt tilfredsstillende, mener hun.
”Jeg har bedre mulighed for at være nærværende over for alle børn og hjælpe dem i deres udvikling med sprog, motorik og sociale kompetencer. Jeg kan nå hele vejen rundt.”
Pernille Arpe-Strøm er ikke ene om at være glad for at være dagplejer. Faktisk er dagplejerne den gruppe i FOA, som er gladest for deres arbejde, viser en arbejdsmiljøundersøgelse.
Anerkendelse er alfa og omega
96 procent af dagplejerne er glade for at gå på arbejde hver dag. Blandt alle medlemmer ligger gennemsnittet på 84 procent. Derudover viser undersøgelsen også, at dagplejerne har bedre tid til at udføre arbejdet tilfredsstillende og føler sig mindre stresset end ansatte i daginstitutioner.
Pernille Arpe-Strøm ved, at hun gør en forskel, når et barn, som er lidt indadvendt i starten, blomstrer op i løbet af få måneder og bliver mere udadvendt. Eller når hun er med til at udvikle børnenes sprog og motorik. Alligevel er det rart at få bekræftelsen fra andre – især fra forældrene og nærmeste leder.
”
Når forældrene nævner, hvor glade børnene ser ud, når de henter dem, eller når dagplejelederen bakker mig op i mine pædagogfaglige valg, så bliver jeg ekstra glad. Anerkendelse er alfa og omega,” siger hun.
Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde
Et familieforetagende
Efter 15 år i branchen er det efterhånden blevet en livsstil for hende at være dagplejer. Og så betyder det meget, at hendes mand og fire børn mellem otte og 18 år bakker op om hendes valg. Eksempelvis leger hendes egne børn ofte med dagplejebørnene, og hendes mand træder indimellem til med praktisk hjælp.
”Det er et familieforetagende og en livsstil at være dagplejer. Dagplejebørnene er som en del af familien, og resten af familiemedlemmerne er nødt til at bakke op om mit arbejde, ellers fungerer det ikke,” tilføjer Pernille Arpe-Strøm.