Annonce

Familie på campingferie.

Tema: Din ferie

Kend din ret: Ferie som opsagt, ledig eller under barsel

Du har en række rettigheder, du skal være opmærksom på, hvis du holder ferie som opsagt, ledig eller er under barsel. Vi har samlet de vigtigste her. 

Annonce

Holder du ferie i opsigelsesperioden må chefen ikke kontakte dig og forstyrre feriefreden med arbejdsrelaterede spørgsmål. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Der er en række regler og retningslinjer, som du skal være opmærksom på, hvis du skal holde ferie som som opsagt, under barsel og som ledig.
 

Læs også: Kend din ret til plejeorlov

Fagbladet FOA har sammen med Camilla Bolvig Cazal, der er konsulent i FOA Overenskomst, gennemgået de vigtigste regler og rettigheder på området.
 

Ferie som opsagt

Er du blevet opsagt, og skal du afholde ferie i opsigelsesperioden, er der en række ting, du bør vide.
 
“Som opsagt har man har de samme rettigheder som ikke-opsagte under ferien,” siger Camilla Bolvig Cazal. 
 

Læs også: Kend din ret: På job i varmen

Hun henviser til, at chefen, som Fagbladet FOA tidligere har beskrevet, ikke må henvende sig med arbejdsrelaterede spørgsmål i ferien. Og bliver du syg i ferien i din opsigelsesperiode, så kan du have ret til erstatningsferie -  du kan læse mere om reglerne for erstatningsferie her.
 
Bliver du ramt af sygdom og opsagt, ser FOAs konsulenter ofte den situation, at medlemmerne er syge i hele opsigelsesperioden.
 

Læs også: Kend din ret: 7 råd om ytringsfrihed på jobbet

“I det tilfælde vil man have en feriehindring, indtil man fratræder. Så vil man have mulighed for at få det ikke afholdte ferie udbetalt,” siger Camilla Bolvig Cazal.
 
 

Ferie under barsel

Holder du barsel, behøver du ikke at afholde din optjente ferie, hvis du eksempelvis vil ud og rejse. 
 
“Man kan godt rejse til udlandet i en periode og samtidig modtage barselsdagpenge,” siger Camilla Bolvig Cazal.
 

Læs også: Fyret: Kend dine rettigheder

Hun forklarer, at barsel er en såkaldt feriehindring. Det betyder, at du ikke har pligt til at afbryde din barsel for at holde ferie i løbet af din barselsorlov. Heller ikke selvom ferien har været planlagt inden din barsel.
 
Hvis du overvejer at afholde ferie under din barsel, skal du være opmærksom på, at det kan få konsekvenser for resten af din barsel. 
 

Læs også: Forældre afviser særregler for mænd i daginstitutioner

“Man skal virkelig overveje det kraftigt, om man skal holde ferie under barslen og være opmærksom på, hvad det betyder, hvis man lægger noget ferie ind,” siger hun og fortsætter:
 
“Hvis man lægger ferie ind, så afbryder ferien barslen, og det får både betydning for afholdelsen og for eksempel muligheden for forlængelse af den barsel, man har tilbage. Der kunne man overveje at rejse under barslen i stedet for at bruge ferie på det og eventuelt holde ferien senere, når barselsoverloven stopper. Eller alternativt få feriepenge udbetalt på grund af feriehindring,” siger Camilla Bolvig Cazal.
 
Du kan læse mere om reglerne om ferie under barsel her. Både reglerne for ferie og barsel er komplicerede. Er du i tvivl, og har du spørgsmål, er det en god ide at kontakte din lokale FOA-afdeling.
 

Ferie som ledig

Som ledig dagpengemodtager har du ret til at holde ferie. Du skal dog huske at orientere jobcentret senest 14 dage, inden du ønsker at holde ferie. Hvis du har optjent ferie hos en arbejdsgiver, skal du holde denne, før du søger om feriedagpenge. 
 
 
Er du i tvivl om reglerne, og har du spørgsmål om feriereglerne, så skal du henvende dig til din lokale FOA-afdeling.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev