Annonce

Rengøringstekniker Joan Dietz Thomsen

Flere får hjælp til at fastholde jobbet

Medlemmer af FOAs Kost- og Servicesektor bruger i stigende grad sundhedsordningen ‘Hold Fast’, der giver ret til gratis fysioterapi, psykologhjælp og andre sundhedsydelser.

Annonce

Joan Dietz Thomsen er en af de mere end 850 FOA-medlemmer i Kost- og Servicesektoren, som har fået hjælp til helbredsproblemer gennem 'Hold Fast'-ordningen. Cathrine Ertmann

Af Ingrid Pedersen
Journalist

Annonce

Flere end 850 medlemmer af Kost- og Servicesektoren i FOA har fået hjælp til helbredsproblemer gennem ‘Hold Fast’, som er en del af pensionsordningen i PenSam.

‘Hold Fast’ giver blandt andet mulighed for gratis behandlinger hos en fysioterapeut eller kiropraktor. Ordningen blev indført i 2017 for at undgå, at sektorens medlemmer ryger ud af arbejdsmarkedet eller kommer på førtidspension.

Læs også: Rengøringstekniker: ”Jeg troede, smerterne gik væk af sig selv”

I 2017 benyttede 296 medlemmer sig af ordningen, i 2018 steg det til 350, og i år har over 200 allerede benyttet ordningen i de første fire måneder. Det glæder socialfaglig konsulent i PenSam, Lone Enemark.

“Vi vurderer, at det betyder, at tre ud af fire har kunnet beholde deres arbejde. Desværre kender mange af medlemmerne slet ikke ordningen, og de ved ikke, at de kan få hjælp uden at blive sygemeldt,” siger hun.

56

procent af dem, der brugte 'Hold Fast' i 2018, fik betalt fysioterapeut. Hver fjerde fik kiropraktik og syv procent fysiurgisk massage. Resten brugte den på psykolog eller andre af ordningens muligheder.

Kilde: PenSam.

Rengøring belaster

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) betyder det høje arbejdstempo i rengøringsjob og manglende mulighed for at få aflastning, at det kan være svært at holde til pensionsalderen.

Læs også: Laila har arbejdet i 44 år: Nok til tidlig pension?

“Men vi har ikke undersøgt, om sådan en ordning betyder, at folk kan blive længere på arbejdsmarkedet,” siger professor Lars L. Andersen, NFA.

Han tilføjer:

“I forhold til sundhedstiltag på arbejdspladsen ved vi, at det, der virker på smerter og arbejdsevne, er målrettet styrketræning af de muskler, man har ondt i.”

Hold Fast

  • Hold Fast gruppeforsikringer en del af pensionsordningen, hvis du er i pensionsordningen for ledere eller er under FOAs Kost- og Servicesektor – også privatansatte.
  • Cirka 20.000 medlemmer er omfattet af ordningen, der giver hjælp til diagnosticering, anden læges vurdering (second opinion), stressbehandling, psykolog, misbrugsrådgivning, genoptræning, vægttabsvejledning, fysioterapi, kiropraktor, massage og zoneterapi.

Kilde: PenSam

Få hjælp

Har du problemer med helbredet, kan du kontakte din FOA-afdeling eller ringe til PenSams socialrådgivere på 44 39 33 41 eller sende en mail til sundhed@pensam.dk.

Læs mere på: pensam.dk/sundhed

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev