Annonce

Forældreprotester har virket her: Bedre normeringer på vej


De seneste forældredemonstrationer har gjort stort indtryk.
Det fortæller flere lokalpolitikere, der nu har sat minimumsnormeringer på dagsordenen.

Annonce

I Frederikshavn har borgergruppen Birgits Børn - bestående af en gruppe forældre - været med til at sætte bedre normeringer på dagsordenen i kommunen. Her ses et udsnit af borgergruppen samt deres børn foran institutionen Børnehuset Sættravej i Sæby. Lars Horn

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Når forældre går på gader og stræder søndag 2. juni for at protestere mod dårlige normeringer, er det præcist otte uger siden, at forældredemonstrationerne sidst gav genlyd over hele landet.

Siden da har Frederikshavn og Frederiksberg taget protesterne til sig og har planer om at hæve normeringerne.

På Frederiksberg er et enigt byråd nu enige om at indføre minimumsnormeringer til næste år, og i Frederikshavn er normeringerne allerede forbedret med 20 stillinger i indeværende år, og minimumsnormeringer er på dagsordenen ved de kommende budgetforhandlinger.

Læs også: Forældre protesterer over nedskæringer i dagtilbuddene

Kommuner: Protester gør indtryk

Forbedringerne af normeringerne i Frederikshavn kommer efter, at en flok frustrerede forældre sidste år oprettede borgergruppen Birgits Børn. Borgmester Birgit Hansen, som gruppen er opkaldt efter, fortæller, at demonstrationerne har gjort indtryk.

”Det gør altid indtryk, når forældre og fagforeninger på denne måde råber op. Når det er sagt, så har normeringsspørgsmålet været på dagsordenen i flere år. Vi har bare ikke haft råd til at afsætte ekstra midler. Det har vi haft i år,” forklarer Birgit Hansen.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Forældrestemmer vejer tungere

På Frederiksberg medgiver borgmester Simon Aggesen, at byrådets vilje til at sætte minimumsnormeringer på dagsordenen ved de kommende budgetforhandlinger til efteråret er sket på grund af de seneste forældredemonstrationer.

”25 ud af 25 byrådsmedlemmer er enige om, at normeringerne skal forbedres fra 1. januar 2020. Det sker som et svar på forældrenes frustrationer,” oplyser Simon Aggesen.

For at nå de ønskede minimumsnormeringer kræver det ifølge byrådets beregninger mere end 100 nye ansættelser. Hvornår man når det ønskede niveau, kan borgmesteren dog ikke svare på endnu.

I Frederikshavn er både forældre og FOA glade for, at politikerne har lyttet.

”Vi har i årevis italesat problemerne med dårlige normeringer, men det vejer bare tungere, når forældrene kommer på banen. Derfor må budskabet være, at det nytter noget, når forældrene viser deres utilfredshed,” siger sektorformand i FOA Frederikshavn René Johansen.

Stifteren af Borgergruppen Birgits Børn Monica Sivesgaard Fri er enig.

”Det har været hårdt arbejde at drive en borgergruppe, men det er godt at se, at en besparelse på børneområdet nu er vendt til en investering. Det er i hvert fald en god start,” tilføjer Monica Sivesgaard Fri.

Demonstrationerne søndag 2. juni vil i skrivende stund finde sted i 24 byer landet over. Sidst, demonstrationen fandt sted under sloganet 'Hvor er der en voksen', demonstrerede mellem 80.000 og 100.000 i 53 byer.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev