Annonce

Jan Rod Jensen

Tema: FV19 - din stemme

"Hvis jeg var velfærdsminister, ville jeg bekæmpe social ulighed"


Jan Rod Jensen er 51 år og ejendomsservicetekniker på et plejehjem i Silkeborg. Hvis han var velfærdsminister, ville han arbejde for, at pleje og rengøring bliver ens for alle.

Annonce

På det ældrecenter, hvor ejendomsservicetekniker Jan Rod Jensen arbejder, ser han tydeligt uligheden i samfundet. Jan Sommer

Af Anne Mette Futtrup
Journalist

Annonce

"Uligheden er blevet stor og berører både børn, familier og ældre. På det ældrecenter, hvor jeg arbejder, ser jeg uligheden tydeligt. Et eksempel er rengøring, som er en velfærds-kerneopgave. Det mener jeg i hvert fald."

"Den er næsten skåret helt væk, og det skaber ulighed blandt beboerne. Nogle har privat rengøring, fordi de selv eller deres pårørende har råd til det, eller fordi deres pårørende bor i nærheden og hjælper." 

"Andre har hverken økonomi eller sociale ressourcer til få gjort rent, og de må nøjes med den minimale bevilgede rengøring en gang hver tredje uge. Jeg syner boligerne, når de ældre dør." 

"Og det er simpelthen så ulækkert i de hjem, som ikke har haft råd til rengøring. Sådan skal ingen bo i et velfærdssamfund. Nogle vil så sige, at det koster alt for meget, og at Danmark skal spare. Men jeg synes, man må betale det, det koster." 

"Ældre mennesker har krav på at komme herfra med en vis værdighed, det må være en offentlig opgave at sikre det. Jeg ved, at plejepersonalet gør alt det, de kan. Men de skal hele tiden prioritere deres tid, og det er bedre, at fru Jensen kommer på toilettet, end at hun får gjort rent." 

"Som ejendomsservicetekniker passer jeg huset og dets installationer. Før i tiden, da jeg var ansat af huset, kunne jeg hjælpe en beboer med at hænge en lampe op, lave en lille reparation eller indimellem bygge fuglekasser til haven sammen med de ældre." 

"Nu er jeg ansat af kommunen, og det er frivillige, der udfører de bløde opgaver. Det er fint, at frivillige træder til. Men det grundlæggende, for eksempel pleje og rengøring, bør være ens for alle og ligge hos professionelle i et velfærdssamfund. Det ville jeg arbejde for, hvis jeg var minister."

Hvad ville du gøre, hvis du var velfærdsminister?

Portrætfoto af kvinde
Helle Bovien, 55 år, dagplejer, Egedal: "Jeg ville afskaffe ekskluderende og fattigdomsskabende ‘apartheidlove’. Er man borger i Danmark og får brug for hjælp, skal hjælpen ikke afhænge af, hvem man er. Vi skal have grundlæggende lighed og ikke rettigheder efter etnicitet, som giver den ene familie kontanthjælp og børnecheck, mens naboen må nøjes med det halve i integrationsydelse og ingen børnecheck. Den ene familie kan optjene ret til dagpenge, den anden kan ikke. Og børn i den ene familie kan uddanne sig, mens naboens børn ikke kan." Privat
Portrætfoto af kvinde
Bente Skytthe, 59 år, social- og sundhedshjælper i hjemmeplejen, Favrskov: "Jeg ville indføre et loft på weekendarbejde, så det bliver højst hver tredje weekend. Som det er nu, arbejder vi hver anden, og for både unge og ældre kan det være svært at være så meget væk, når familien har fri. Hvis vi skal tiltrække flere til faget, må vi gøre arbejdsvilkårene mere attraktive. Jeg uddannede mig til sosu- hjælper for fem år siden efter mange år på kontor, og jeg er utrolig glad for mit arbejde. Men jeg kan nok holde længere, hvis jeg får flere weekender fri." Privat

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev