Annonce

Tommy Bo nielsen portør og AMR på Amager Hospital

Psykisk arbejdsmiljø udfordrer mest i FOA-faggrupperne


FOAs arbejdsmiljørepræsentanter skal oftere løse problemer i det psykiske arbejdsmiljø end i det fysiske.

Annonce

Det er ikke altid lige let at opdage problemerne hos den enkelte kollega, der måske er for presset på grund af nedskæringer eller er udsat for mobning af chefer eller kolleger. Derfor er det afgørende, at vi har nogle redskaber,” siger portør og AMR på Amager Hospital Tommy Bo Nielsen. Jørgen True

Af Malin Schmidt
Journalist

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Det psykiske arbejdsmiljø giver flere udfordringer på danske arbejdspladser end det fysiske. Det viser ny undersøgelse blandt FOAs arbejdsmiljørepræsentanter udarbejdet af TeamArbejdsliv for LO.

32 procent svarer, at de ofte eller altid har sager med det psykiske arbejdsmiljø.

Det tal er kun 16 procent, når det handler om det fysiske miljø. Arbejdsmiljørepræsentanterne føler sig samtidig bedre rustet til at løse problemer med røg, støj og møg.

Mere komplekse problemer

Resultaterne overrasker ikke Jesper Kristiansen, seniorforsker på det psykosociale arbejdsmiljøområde ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø:

“I vores egne undersøgelser ser vi, at omkring 15 procent af danskerne føler sig meget stressede. Det er et højt niveau, som kan afspejle sig i FOAs tal,” siger Jesper Kristiansen.

Når det er sværere at forholde sig til det psykiske arbejdsmiljø, handler det også om, at følelsesrelaterede spørgsmål ofte er mere komplekse end problemer, som bunder i den fysiske verden. 

“Problemer med det psykiske arbejdsmiljø bliver hurtigt personlige. Hvis man f.eks. oplever stress, kan det ses som udtryk for, at man ikke kan håndtere sit arbejde, og derfor kan det være vanskeligt at tale om. Stress kan blive set som et svaghedstegn, og hvem ønsker at vise sig som svag,” siger Jesper Kristiansen. 

FOA: Lov bør revideres

Hvis arbejdsmiljørepræsentanterne skal blive bedre til håndtere de psykisk betingede udfordringer, skalarbejdsmiljøloven være klarere. Det mener forbundssekretær i FOA Jens Nielsen.

“Med en særskilt bekendtgørelse om det psykiske arbejdsmiljø kan man begynde at skille tingene ad,” siger Jens Nielsen.

Han mener, at det psykiske arbejdsmiljø er underbelyst i den nuværende arbejdsmiljølov.

“Det kunne for eksempel hjælpe, hvis det præcist fremgik af en bekendtgørelse, hvad der gør folk stressede på arbejdet. Så kan det ikke forveksles med private forhold som en skilsmisse.”

Arbejdsmiljørepræsentanter er bedst til det fysiske arbejdsmiljø

41 % af FOAs arbejdsmiljørepræsentanter vurderer deres kompetencer til at løse psykiske arbejdsmiljøproblemer som ‘meget gode’ eller ‘gode’. 59 % mener det samme, når det drejer sig om fysiske arbejdsmiljøproblemer.
Kilde: Kilde: Arbejdsmiljørepræsentanters vilkår (LO/FOA 2018)

FOAs arbejdsmiljørepræsentanter gør en større forskel

 Arbejdsmiljørepræsentanter i FOA mener i højere grad end repræsentanter på andre arbejdspladser, at de gør en forskel for deres kolleger. De vurderer også deres kompetencer til opgaverne bedre end gennemsnittet af andre arbejdsmiljørepræsentanter.
Kilde: Undersøgelser om arbejdsmiljørepræsentanters vilkår, LO og FOA (2018)

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev