De første er begyndt at lægge sig med feber hoste og halsonde. Men selv om det svært, når influenzaen florerer, så er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå, at virus lægger dig i sygesengen.
Læs også: Kend din ret, hvis du skal til læge i arbejdstiden
”God håndhygiejne kommer man rigtig langt med,” siger overlæge ved Statens Serum Institut Elsebeth Tvenstrup Jensen, der især forsker i infektionshygiejne.
”Men hvis man har et arbejde, hvor man er tæt på patienter og risikerer at blive udsat for host, nys og sekreter, er der værnemidler, man kan bruge for at beskytte sig,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Her er seks gode råd til, hvordan du undgår influenza, snot og omgangssyge.
1. Kend retningslinjerne på din arbejdsplads
Spørg ind til retningslinjerne hos din leder. Der vil nemlig være stor forskel afhængig af, om du arbejder i køkken, på hospital, plejehjem eller i en daginstitution. Det kan være, arbejdspladsen har retningslinjer for brug af maske og visir, som du ikke kendte til. Eller måske arbejdspladsen mangler retningslinjer, og så kan du være med til at sætte skub i, at den får nogle.
Læs også: 5 regler du skal kende, når børnene er syge
”Det kan være retningslinjer for håndhygiejne, eller der kan være regler for værnemidler, som man kan bruge i særlige situationer, hvis man bliver udsat for host, sprøjt og nys, for eksempel i hjemmeplejen. Der kan også være tilbud om gratis vaccination,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen og nævner, at der i nogle kommuner er hygiejnesygeplejersker, man som medarbejder kan spørge til råds.
2. Brug handsker, maske og visir
Afhængigt af, hvor tæt du er på borgerne, kan det være fornuftigt at bruge værnemidler som handsker, maske, visir og overtrækskittel. Hvis du for eksempel bliver udsat for at blive nyst ind i ansigtet af en syg borger i hjemmeplejen eller på hospitaler, kan du bruge en maske, lyder det fra Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Hvis du risikerer også at få det i øjnene, kan du bruge maske med visir, der også beskytter øjnene. En overtrækskittel kan være nødvendig for at undgå, at du får virus på tøjet.
Læs også: Undersøgelse: Syge børn er det største problem for familiebalancen
” Der er over 200 forskellige virus, der giver luftvejssymptomer, nogle smitter via øjnene, andre ikke, men det kan være svært at vide, hvilket virus, man lige præcis er udsat for,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
3. Bliv hjemme, når du er syg
Du hjælper ingen ved at slæbe dig på arbejde på trods af feber og hoste. Tværtimod så forlænger du pinen for dig selv og risikerer at smitte dine kolleger.
4. Host i ærmet eller i et lommetørklæde - ikke i dine håndflader
Det gør nemlig, at smitte kan vandre fra dine håndflader til næste dørhåndtag, til bestikket i kantinen og videre til kollegerne. Og husk at vaske hænder. Ofte.
”God håndhygiejne kommer man rigtig langt med. For eksempel gælder det al omgang med snottede børn. Her er god håndhygiejne alfa og omega. Hvis du har pudset næse på et barn, så vask hænderne bagefter,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, der understreger, at retningslinjerne på forskellige arbejdspladser er forskellige. Hvor man i daginstitutioner bruger vand og sæbe, vil håndsprit være mere almindeligt i sundhedssektoren.
5. Undgå at røre ved dine øjne, din næse og din mund
Det gælder især, hvis du ikke har vasket hænder først. Hvis du undlader at røre ved øjne, næse og mund, så stopper du nemlig smitten, også selv om du har smitte på hænderne.
6. Bliv vaccineret
Sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination til særlige risikogrupper, f.eks. personer over 65 år, personer med visse sygdomme og gravide i 2. og 3. trimester. Hvis du tilhører en af disse grupper, kan du få vaccinen gratis hos din egen læge.
Vaccinen bliver givet som indsprøjtning, og der går et par uger, før du er beskyttet. Den holder i seks til 12 måneder og skal gives i god tid inden influenzasæsonen begynder. Hvis du først er blevet syg, er det for sent.
”På nogle arbejdspladser får man tilbudt influenzavaccination, det kan f.eks. være på hospitaler, hvor man som personale har høj smitterisiko. Her kan det være en god idé at blive vaccineret, så man undgår selv at blive smittet med influenza og at smitte dem, man passer på,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Kilde: Elsebeth Tvenstrup Jensen, overlæge ved Statens Serum Institut