Annonce

syge børn

Tema: Syge børn

8 regler du skal kende, når børnene er syge

Opdateret 22. september 2021

Er din familie lagt ned af sygdom? Eller sendt hjem med corona? Få styr på reglerne om børns sygedage her.

Annonce

Mange børn hakker og hoster i disse dage. Reglerne for barnets sygedage afhænger af, om du er ansat i det offentlige eller det private.  Colourbox

Af Marie Brynskov
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Snot, hoste og syge børn på stribe - et varmt samtaleemne på arbejdspladsen disse dage. Men hvad er dine muligheder, når sygdommen rammer børneværelset? Og er der andre regler, når det gælder covid-19?

Læs også: Dansk forældrepar i Norge har 40 dage med fuld løn til at passe syge børn

Som offentligt ansat kan du få hel eller delvis fri med løn på barnets første og anden sygedag – men kun hvis en række betingelser er opfyldt. Eike Byg Huish, juridisk konsulent i FOA, guider dig:

Hvem kan tage børns sygedage?

”Både biologiske forældre og papforældre har mulighed for at passe det syge barn, hvis barnet har ’ophold’ – det vil sige, at de indimellem bor der, og arbejdsgiveren er vidende om det,” siger Eike Byg Huish.

Hvornår kan du få fri?

”Du kan kun få fri, hvis der ikke er andre, der kan passe barnet. Vi har haft en sag med en far, der kom hjem fra nattevagt, og moren ville tage barns sygedag, så han kunne sove. Men arbejdsgiveren fik ret i, at det kan man ikke. Det samme gælder, hvis for eksempel mormor kan komme og passe. Jo ældre barnet er, jo alvorligere skal sygdommen være, før det er nødvendigt at være fraværende fra arbejde,” siger hun. 

Hvad betyder det, at fravær skal være ’foreneligt med forholdene på tjenestestedet'?

”Fravær på grund af syge børn er altid ubelejligt for en arbejdsplads, men hensynet til et sygt barn vil som regel veje tungere. Vi hører sjældent om, at en arbejdsgiver har nægtet børns sygedage - men det er en konkret vurdering fra arbejdsgiverens side hver gang.”

Hvornår starter første sygedag?

”Barnets første sygedag er den dag, hvor sygdommen starter. Bliver barnet syg sent på dagen, regnes første sygedag dog først fra næste dag. Barnets anden sygedag ligger altid dagen efter barnets første sygedag. Hvis barnet bliver hurtigt syg igen, starter en ny sygdomsperiode - der er som sådan ingen begrænsninger.”

Hvornår er det en sygdom?

”Der er ingen liste over sygdomme. Hvorvidt det er nødvendigt at være fraværende af hensyn til barnet afhænger af barnets alder, sygdommens art og eventuelt andre forhold. Vi har aldrig hørt om, at der er blevet bedt om lægeerklæring,” siger Eike Byg Huish.

Mit barn er nærkontakt til en coronasmittet. Hvad skal der ske nu?

Dit barn skal ikke længere i isolation. Den 6. september opdaterede Sundhedsstyrelsen nemlig sine retningslinjer, således at det kun er den smittede selv, der skal i isolation.

”Børn i skoler og dagtilbud samt børn, der går til fritidsaktiviteter med videre, som bliver nære kontakter, behøver ikke længere at være i isolation. I stedet kan de testes hurtigst muligt, og derefter test på 4. og 6. dagen efter deres sidste nære kontakt til den smittede person. Børn under 3 år behøver ikke at blive testet,” skriver styrelsen i en pressemeddelelse. 

Er der forskel på, om mit barn er vaccineret eller ej?

Hvis dit barn er nærkontakt til en coronasmittet, gælder der en lille forskel i antallet af test, afhængigt af om barnet er vaccineret eller ej, oplyser Sundhedsstyrelsen:
 
Børn, som ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder: 
 
En test hurtigst muligt. Det kan enten være en PCR-test eller en hurtigtest.
 
PCR-test på henholdsvis 4. og 6. dagen efter sidste nære kontakt til den smittede person.
 
Børn, som enten er tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder eller færdigvaccineret (12 år og derover):
 
Testes med PCR-test på henholdsvis 4. og 6. dagen efter sidste nære kontakt til den smittede person.
 
Både børn, som er vaccineret og dem, som ikke er, må komme i skole eller daginstitution i perioden, hvor de bliver testet, så længe de ikke har symptomer på covid-19. Hvis testen er positiv, skal barnet straks i isolation.

Børn under 3 år må gerne komme i dagtilbud, selvom de er nære kontakter, hvis de ikke har symptomer. De anbefales ikke test som nære kontakter, med mindre de har symptomer på covid-19.

Mit barn er blevet smittet med coronavirus. Hvad med mig?

Hvis dit barn bliver smittet med coronavirus, er du som forælder i forhold til fravær på arbejdet stillet på samme måde som ved enhver anden barns sygdom, oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation på sin hjemmeside.

I forhold til test og selvisolation gælder forskellige regler alt efter, om du er vaccineret, tidligere smittet eller ej.

Hvis du ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet inden for de sidste 12 måneder, skal du gå i selvisolation og blive PCR-testet på 4. og 6. dagen. 

Hvis du er færdigvaccineret, behøver du ikke gå i selvisolation. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog stadig, at du bliver testet på 4. og 6. dagen. Og hvis du får symptomer, bør du altid gå i selvisolation, også selvom du er færdigvaccineret. 

Regler for børns sygedage

 

Som offentligt ansat kan du få helt eller delvist fri med løn på barnets første og anden sygedag, hvis: 

  • Barnet er under 18 år
  • Barnet har ophold hos dig, og 
  • det er nødvendigt at blive hjemme af hensyn til barnet, og 
  • det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet.

Læs mere om barnets første sygedag


Som privatansat bør du undersøge dine rettigheder i forbindelse med at have et barn syg. Reglerne kan være oplyst i din ansættelseskontrakt, eller hvis virksomheden har tiltrådt en overenskomst, vil du kunne finde reglerne der.

Find din overenskomst som privatansat

Kilder: Juridisk konsulent i FOA Eike Byg Huish, Sundhedsstyrelsen og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Opdateret med punkter om coronahjemsendte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev