Annonce

Kenneth Mollerup Nielsen, pædagogisk assistent ved klimaanlæg

Nyt byggeri er ikke garanti for godt indeklima


Et stramt budget, manglende erfaring og fejl er ofte grundene til dårligt indeklima i nye bygninger, siger ekspert.

Annonce

Daginstitutionen Guldsmeden i Skovby ved Galten er kun syv år gammel. Alligevel døjer pædagogisk assistent Kenneth Mollerup Nielsen og hans kolleger med tørre slimhinder og andre symptomer på dårligt indeklima. Niels Åge Skovbo

Af Sophie Holland
Journalist

Annonce

Ventilationsanlæg, der ikke virker optimalt, eller temperaturer, som er svære at justere. Det er nogle af udfordringerne ved indeklimaet i nye bygninger. Det oplever seniorspecialist ved Teknologisk Institut Thomas Witterseh, som tager ud på arbejdspladser og laver målinger af indeklimaet.

Der er flere årsager til, at et godt indeklima kan være en svær nød at knække. Budgettet overskrides nogle gange undervejs i byggeriet, og når der skal spares, bliver det ofte på indeklimaet.

”Byggeriet lever stadig op til kravene, men det bliver måske et mindre ventilationssystem, eller også får man ikke den solafskærmning, som skulle holde solen ude. Det kan ende med at betyde rigtig meget for medarbejdernes indeklima,” siger Thomas Witterseh.

Prøver nyt af

Samtidig vil man gerne give bygningen sin eget udtryk og afprøver nye materialer og tekniske løsninger, som man ikke har erfaring med. Fejl er også en kilde til dårligt indeklima, som Thomas Witterseh støder på.

”Nogle gange er de tekniske installationer ikke korrekt monteret. Andre gange ser vi, at ventilationen er fejljusteret, så nogle rum får meget luft, mens andre ikke får. Det kan give dårlig luftkvalitet og trækgener,” siger han.

Hjælp at hente

Når Thomas Witterseh har undersøgt indeklimaet på en arbejdsplads, kommer han med forslag til, hvad man kan gøre her og nu. Afhængigt af problemet, kan det være at sikre, at ventilationsåbningerne ikke er lukket i eller få luftet mere ud.

Det kan også være at give et slidt linoleumsgulv en overfladebehandling, så det ikke afgiver gasser, der generer i indeklimaet.

”Men ofte skal der større penge til de løsninger, som kan gøre indeklimaet helt optimalt. Hvis der for eksempel skal installeres ventilationssystem, eller der mangler solafskærmning,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev