Rettet 21.09.2018
De såkaldt særligt sikrede pladser til mennesker med psykisk sygdom skulle være med til at afværge flere tragiske overfald og drab på de kommunale bosteder.
Men her godt et år efter, at lovændringen blev vedtaget, står mange pladser gabende tomme. Det viser en rundringning til regionerne, som Fagbladet FOA har foretaget.
Af de 84 pladser, som på nuværende tidspunkt er oprettet, står 43 tomme. Det vil sige lidt over halvdelen. Det er alt for mange ubrugte pladser, mener formanden for SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed – Knud Kristensen.
Læs også: Ansat på bosted stukket i ryggen med steakkniv
‛Man bliver desperat’
Han peger på, at behovet for pladser stadig er lige aktuelt. Så sent som for en uge siden blev en kvindelig medarbejder på bostedet Birkerød Parkvej 18 stukket ned med en steakkniv.
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
“Man bliver jo helt desperat. Især når man hører om et nyt knivstikkeri, som det i Birkerød. Behovet for pladserne er der – de bliver bare ikke udnyttet,” siger Knud Kristensen til Fagbladet FOA.
Et flertal i Folketinget blev sidste år enige om at poste 277 millioner kroner i at oprette 150 pladser på de nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i alle fem regioner. Mange pladser bliver først oprettet senere på året.
Det er kommunerne, der visiterer borgerne til de særlige pladser, hvilket kræver borgerens samtykke. Derudover kan en person blive visiteret til en plads, hvis han eller hun eksempelvis vurderes til at være til ’nærliggende og væsentlig fare for andre’, har en svær psykisk lidelse, sociale problemer eller misbrugsproblemer.
Læs også: Erstatningsnævnet forsinker afgørelse i Helles voldssag: ”Jeg føler mig ikke værdsat”
Kig på visitationskriterierne
Men visitationskriterierne er alt for firkantede og usmidige, mener både SIND og FOA.
“Jeg har set eksempler på, at man har afvist at visitere en person, fordi farligheden ikke er vurderet til at være tilstrækkelig aktuel. Men det er en meget firkantet fortolkning, og man bør i stedet se kriterierne som en elastisk rettesnor,” mener Knud Kristensen.
Formanden for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann er enig.
“Bostederne er så hårdt pressede, og de er slet ikke gearet til at håndtere meget voldelige borgere. Derfor bør kriterierne ændres,” siger Torben Hollmann til Fagbladet FOA.
Minister vil ændre kriterierne
Den kritik er sundhedsminister Ellen Trane Nørby enig i, og blandt andet derfor er hun i morgen fredag 21. september med til at præsentere et psykiatriudspil, som vil lægge op til ændringer af netop visitationskriterierne.
“Det tyder på - og som jeres opgørelse også viser - at visitationskriterierne er for stramme, og det resulterer i tomme pladser. Det er et problem både for de berørte borgere, som faktisk har brug for det her specialiserede tilbud, og for medarbejdere på landets kommunale botilbud, som de særlige pladser skal aflaste,” skriver ministeren i en mail til Fagbladet FOA.
Sammen med Danske Regioner og KL vil regeringen forsøge at justere visitationen og går snarest muligt i gang med at drøfte sagen med Folketingets satspuljepartier.
De tomme pladser er en tung udgift for kommunerne, som skal betale 80 procent af driften - også selv om pladserne står tomme. Eksempelvis har Region Hovedstaden sendt en regning afsted til kommunerne på omkring 10 millioner kroner for de pladser, der har stået tomme de seneste tre måneder.
Betalingen af driften sker efter en fordelingsnøgle, der hedder 80 procent fra kommunerne, 10 procent fra staten og 10 procent fra regionerne.
Rettelse: I den første version af artiklen stod der, at der var oprettet 96 særligt sikrede pladser. Det var en fejl. Der er kun oprettet 84 af de særligt sikrede pladser i psykiatrien ifølge Fagbladet FOAs rundringning. Da 43 pladser står tomme på nuværende tidspunkt, er det dermed lidt over halvdelen af pladserne, der ikke er i brug.