Bor du til leje? Ligger din løn i den lave ende? Cirka 600.000 danskere får hver måned hjælp til at betale deres husleje i form af boligstøtte på baggrund af en høj husleje og en lav indkomst.
Men reglerne er ikke så enkle, forklarer Jan Bergman, der er kunderådgiver i Udbetaling Danmark og har arbejdet med boligstøtte i knap 40 år.
Læs også: Kend din ret: Sådan får du din første folkepension
”Det er et komplekst regnestykke, for der er mange kriterier for, om du kan få eller ikke kan få boligstøtte,” siger Jan Bergman og nævner husstandsindkomsten, lejlighedens størrelse, huslejens størrelse, om du har hjemmeboende børn, hvordan du får vand og varme, om du er ansvarlig for vedligehold, og hvor mange kvadratmeter du bor på.
”Alle de her parametre kan hver især være udslagsgivende for, om du har ret til boligstøtte,” siger Jan Bergman om boligstøtten, der blev indført som del af Boligforliget i 1966.
Flere søger om boligstøtte
Dengang handlede boligstøtten om, at man ville have folk til at flytte fra de dårlige boliger i byernes centrum til nybyggede områder som Gjellerup og Høje Gladsaxe, som dengang var langt dyrere end de gamle boliger i bymidten. Man ville simpelthen hjælpe folk til at flytte ud og renovere den gamle bymasse, også fordi familierne i byen boede under dårlige forhold med fem og seks personer i små toværelseslejligheder og toilet på trappen. Dengang som nu handlede boligstøtten om at få enderne til at mødes.
Læs også: Regeringen vil hæve pensionsalderen
”Vi oplever, at flere søger om boligstøtte. Både fordi mange bor i nyt byggeri, og det er dyrere end det eksisterende. Og fordi der kommer flere pensionister. Alt i alt har vi set en stigning i de senere år,” siger Jan Bergman.
Send din ansøgning
Men det er ikke kun en lav løn, der afgør, om du kan få boligstøtte eller ej. Det er heller ikke en høj husleje eller antallet medlemmer i en husstand.
”Det er alle de her ting tilsammen. Derfor er det eneste man kan gøre, for at få klarhed over det i virkeligheden at gå på Borger.dk og beregne, om man kan få boligstøtte, eller at sende en ansøgning afsted,” siger Jan Bergman.
Men selv om du først kan se, om og hvor meget du kan få i boligstøtte, når du får svar på din ansøgning, er der alligevel syv punkter, du kan se på inden.