Annonce

FOA: Regeringen overser dagplejen i nyt udspil

Hvert tredje barn er indskrevet hos dagplejen. Alligevel får dagplejerne kun glæde af en lille procentdel af den milliard
kroner, som regeringen vil afsætte til udsatte børn og deres familier.

Annonce

Ud af den milliard kroner, som regeringen vil afsætte til området for sårbare børn og deres familier, går kun en lille procentdel til dagplejerne. Alt, alt for lidt, mener FOA. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

15 millioner kroner. Så meget vil regeringen afsætte til at efteruddanne dagplejerne som en del af et udspil, der skal tilgodese 0-2-årige børn fra sårbare familier.

Men det er kun en minimal del af den samlede pulje på en milliard kroner, som regeringen mener skal løfte området. Langt størstedelen – nemlig 760 millioner kroner - skal gå til flere pædagoger i dagtilbud med mange 0-2-årige børn fra sårbare familier. Det viser forslagene i udspillet ’De første 1000 dage’, som regeringen præsenterede i dag.

”Cirka 35 procent af alle 0-2-årige børn er indskrevet i dagplejen. Alligevel kan regeringen ikke finde mere end 15 millioner kroner til dagplejen. Det er simpelthen alt, alt for lidt. Især når man ser på, hvilken betydning dagplejen har for de udsatte børn,” siger formanden for den pædagogiske sektor i FOA Mogens Bech Madsen.

Læs også: Udsatte daginstitutioner mangler ansatte

Sårbare børn på venteliste

Han henviser til en undersøgelse, som Rambøll lavede tidligere på året. Undersøgelsen viser, at dagplejen har en særlig fordel, når det gælder udsatte børn, da dagplejerne har bedre muligheder for at give børnene en tæt kontakt.

Det resultat kan dagplejen i Odsherred nikke genkendende til. Her står flere sårbare børn i øjeblikket på venteliste for en dagplejeplads.

”Familierne vil rigtig gerne have deres barn indskrevet i dagplejen. Det er glædeligt, da vores erfaringer viser, at de udsatte børn udvikler sig godt i den tætte relation, de har med dagplejeren,” forklarer dagplejeleder Anette Haudal.

Læs også: Udsatte børn får et løft

Alene med 5 udsatte børn

Det er blandt andet børn med tilknytningsforstyrrelser eller børn, der græder ofte uden at kunne forklare hvorfor, som man ser hos dagplejen i Odsherred. Her kommer cirka 40 procent af børnene fra familier med fripladstilskud – altså særligt udsatte familier.

Alt for ofte er dagplejerne alene med fem børn, forklarer Anette Haudal.

"Hvis dagplejerne havde mulighed for i et halvt års tid at koncentrere sig om bare tre børn, så ville de have meget bedre tid til at tilgodese det enkelte barn,” tilføjer dagplejelederen.

Fagbladet FOA ville gerne have spurgt børne- og socialminister Mai Mercado, hvorfor der ikke er afsat flere penge til dagplejerne, når nu tal viser, at mere end hvert tredje barn er indskrevet i dagplejen, og særligt udsatte børn har gavn af dagplejen. Ministeren har imidlertid ikke haft tid til at svare på vores henvendelse.

Om regeringens udspil

Udspillet ’de første 1000 dage’ har fokus på, at de første 1000 dage af barnets liv er afgørende for, hvordan det siden hen udvikler sig og klarer sig eksempelvis i skolen. Regeringen vil i alt afsætte en milliard kroner til børn fra sårbare familiers første 1000 dage med barnet.

Ud over de 760 millioner kroner til flere pædagogisk ansatte, indgår der i udspillet også 75 millioner kroner til en pulje til efteruddannelse af pædagoger og dagplejere, som arbejder med de helt små, sårbare børn.

115 millioner kroner skal gå til vejledning af sårbare og udsatte familier i hjemmet, og 45 millioner kroner skal finansiere, at sundhedsplejen kan komme på flere besøg efter det første år hos sårbare familier.

Udspillet følger op på Dagtilbudsreformen fra sidste sommer, som tilførte midler til 100 institutioner i udsatte boligområder.

Kilde: Børne- og Socialministeriet

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev