Annonce

Over halvdelen af sosu’erne får ikke nok varmepauser


Over halvdelen af sosu'erne får ikke nok pauser i varmen. Det viser en undersøgelse fra FOA.

Annonce

Beata Larsens mobil ringer konstant denne sommer, fordi hun skal tilse mange dårlige plejehjemsbeboere på grund af varmen. Så mange, at hun ikke selv får varme- og drikkepauser. Claus Bonnerup

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Mens solen bager, tager mange danskere en tiltrængt pause i skyggen. Men for en del offentligt ansatte med fysisk anstrengende jobs giver hedebølgen ikke anledning til, at de får flere pauser til at køle ned i løbet af arbejdsdagen.

55 procent af social- og sundhedsassistenterne og social- og sundhedshjælperne har dårlige eller meget dårlige muligheder for at holde pauser i sommervarmen. Det svarer de i en ny undersøgelse fra Fagforbundet FOA.

Læs også: Kend din ret: På job i varmen

Flere akutopgaver i varmen
En af de medarbejdere, der ikke får holdt så mange pauser i løbet af en varm arbejdsdag, er 48-årige social- og sundhedsassistent Beata Larsen.

Hun og kollegerne har ekstra travlt med at sikre, at de ældre får nok at drikke i varmen, før de husker på dem selv.

“Varmepauser er en by i Rusland. Jeg føler knap nok, at vi har haft almindelige pauser på grund af øget travlhed og mange akutopgaver,” siger hun.

Eneste assistent på afdelingen

Læs også: Sygehjælper: Jeg bliver overophedet i min arbejdsuniform

Beata Larsen er i øjeblikket den eneste social- og sundhedsassistent på sin afdeling på plejehjemmet Solgaven i Mariagerfjord, fordi hendes kolleger har ferie. Hun skal derfor tilse yderligere 30 beboere oveni sine egne 22 beboere.

“Der er mange akutopgaver på grund af varmen. Jeg føler, at min telefon ringer uafbrudt, fordi social- og sundhedshjælperne tilkalder mig til beboere, som skal have medicin eller insulin. Da jeg er den eneste assistent på arbejde, kan de kun ringe til mig,” siger hun.

Koncentrationen svigter

Travlheden opstår netop på grund af varmen, fordi mange af de ældre bliver utilpasse, dehydrerede og får det dårligt. De glemmer at drikke, så de har brug for hjælp til væskeindtag og skal oftere tilses. Mange beboere er blevet så dårlige af varmen, at lægevagten eller sygeplejersken også er blevet tilkaldt.

Læs også: 6 gode råd: Sådan hjælper du ældre under hedebølgen

Men personalet er også utilpasse i varmen, og de kan mærke, at de ikke får nok pauser til at køle ned. Beata føler sig også mindre frisk i hovedet, og hun oplever, at hendes koncentration svigter.

“Jeg har nogle gange skulle læse tre gange på medicinskemaet og tælle pillerne forfra for at være sikker på, at jeg gav beboerne det rette antal piller. Varmen betyder, at vi er langsommere i hovedet, så der er stor risiko for, at der sker fejl. Specielt når vi ikke får ekstra pauser til at køle ned og få væske,” siger Beata Larsen.

Vikarer kan være en løsning

De manglende ekstra varmepauser går stik imod Arbejdstilsynets vejledning om, at medarbejderne skal have et passende antal pauser, når temperaturerne stiger. Det mener forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen, som har ansvaret for arbejdsmiljøpolitik: 

“Arbejdsgiverne bryder med lovgivningen, for medarbejderne har krav på ekstra pauser, når det er varmt. Der står klart og tydeligt, at arbejdsgiver skal sørge for at indrette vagterne, så der er pauser til, at medarbejderne kan få væske og blive kølet af,” siger han. 

Jens Nielsen foreslår, at der tilkaldes flere vikarer. 

Han opfordrer alle FOA-medlemmer til at hive fat i deres arbejdsmiljørepræsentant på arbejdspladsen, som skal gøre ledelsen opmærksom på medarbejdernes ret til flere pauser i varmen. Bliver de mødt af en afvisende ledelse, skal de kontakte deres lokale afdeling straks, så FOA kan komme på banen. 

Manglende pauser gør indtryk på ældrechef

De mange udfordringer i varmen for både ældre borgere og de social- og sundhedsansatte gør indtryk på Tue von Påhlman, Sundhed og Ældrechef i Mariagerfjord Kommune.

”Det er en tilbagevendende problemstilling, som vi skal tage hånd om. Der står i lovgivningen, at medarbejderne har ret til flere pauser, når det er varmt, og det skal de lokale ledelser være lydhøre overfor og sikre, at de får,” siger han.

Tue von Påhlman medgiver, at varmen kan give mere arbejde for de ansatte. Han vil nu i dialog med de lokale ledelser i Mariagerfjord Kommune for at finde løsninger og gode tiltag for medarbejdernes arbejdsmiljø i varmen.

”Det er klart, hvis der er mere arbejde for de ansatte på grund af varmen, så skal der også flere ressourcer og folk til at løse opgaverne,” siger han.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev