Varmebølgen med temperaturer helt op mod 30 grader har ramt Danmark til stor fornøjelse for flertallet af befolkningen. Men mens danskerne nyder solen, pibler sveden frem på panden hos blandt andre social- og sundhedspersonalet, rengøringsassistenterne og buschaufførerne.
En ny undersøgelse fra FOA, som 3.210 medlemmer har besvaret, viser, at tre ud af fire FOA-medlemmer bruger uniform eller særligt arbejdstøj, når de arbejder. Og 69 procent af dem, siger, at arbejdstøjet ikke er passende til sommerbrug.
Læs også: Over halvdelen af sosu’erne får ikke nok varmepauser
Sygehjælper Lisbeth Buchhave på 62 år er et af de medlemmer, der dagligt må trække i en varm uniform. Hun fortæller, at den gør hende utilpas, og at uniformens materiale er for tætvævet og passer dårligt til det fysisk hårde arbejde, som hun udfører.
”Jeg har haft kvalme og hovedpine på grund af overophedning. Kroppen er helt kogt op efter en dag på arbejde i sommervarmen. Det ville ikke ske, hvis vi havde luftigt tøj til rådighed. Jeg føler ikke, at der er taget hensyn til os i forhold til valg af uniformen. Vi har gjort opmærksom på problemet, men kommunen lytter ikke,” siger hun.
Huden kan ikke ånde i uniformen
Uniformsetiketten siger, at Lisbeth og hendes kolleger skal iføre sig arbejdsbeklædning, så der ikke spredes sygdomme og resistente bakterier mellem arbejdet og hjemmet.
Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde
Medarbejderne har hver 11 uniformssæt, som skal kunne bruges både sommer og vinter. Opbruger Lisbeth sine lidt tyndere sommerbukser inden vaskedag, er hun nødsaget til at hoppe i de tykkere vinterbukser.
Den blå uniform er lavet i et kunststofmateriale, som ikke transporterer fugten. Huden kan ikke ånde eller slippe af med varmen.
”Jeg sveder helt ubeskriveligt i uniformen, når jeg er på arbejde. Det samme gør mine kolleger. Jeg føler, at jeg kan lugte mig selv. Det er virkelig ubehageligt,” siger Lisbeth Buchhave.
Læs også: Ung sosu: Vi har et fælles ansvar for at tale vores fag op
Badesituationer får sveden til at løbeI Aarhus cykler Lisbeth fra et borgerbesøg til det næste. Cykelturen i 25 grader i den bakkede by kan til tider være en varm fornøjelse, men Lisbeth fremhæver alligevel turen som positiv. Flere af hendes kolleger sætter sig ind i en brandvarm bil mellem borgerbesøgene, og det vil hun gerne slippe for.
Det første Lisbeth gør, når hun kommer hjem til en borger, er at åbne for vinduerne, så der kommer gennemtræk. For de mange bevægelser, hun udfører under borgerbesøgene, får hende til at sveder rigtig meget, og særligt når borgerne skal i bad, bliver hun og kollegerne udfordret af varmen.
”Jeg plejer at sige til borgerne, at vi sveder lige så meget, som vandet løber,” siger hun.
Aarhus Kommune vil i dialog om uniformer
Det er en ny beklædningsløsning, som medarbejderne inde for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune trækker i, så det er første sommer, de tages i brug.
Ifølge sundhed- og omsorgschefen i Aarhus Kommune, Kirstine Markvorsen, har der været lidt opstartsudfordringer, hvor et par medarbejdere har klaget over udslæt, men hun har ikke hørt fra medarbejderne, at uniformerne skulle være uegnet til sommerbrug.
“Vi bliver nødt til at anerkende, at det er en utrolig varm sommer i år, og at det er svært at undgå, at medarbejderne får det varmt. Men vi i kommunen og vores leverandør er lydhøre, og vi vil rigtig gerne i dialog med medarbejderne, hvis uniformen giver anledning til gener som eksempelvis overophedning og udslæt, så vi kan finde en løsning,” siger hun og opfordrer medarbejderne til at tage direkte kontakt til deres nærmeste leder.Tøjet skal tilpasses efter temperaturerne
Den uniform eller det arbejdstøj, som FOA-medlemmerne benytter, skal kunne bruges i forskellige situationer. Der skal være nok af det, og det skal kunne kombineres på forskellig måder alt efter temperaturer og vejrforhold, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i FOA, Charlotte Bredal:
“Det vigtige er, at man kan tilpasse sit tøj til temperaturerne. Det skal være lag på lag, så noget kan tages af, og noget kan tages på. Tøjet bør ikke være lavet af kunststof, som man sveder i, og som irriterer huden,” siger hun.
Læs også: Hver fjerde i ældreplejen mangler værnemidler
Det fremgår af arbejdsmiljøloven, at temperaturen ved stillesiddende arbejde og normale klima- og arbejdsforhold ikke må overstige 25 grader. Det kan dog være umuligt at sikre medarbejdere køligere arbejdstemperaturer under en varm sommer. Derfor skal de ansatte have mulighed for pauser og rigeligt væske, så de ikke bliver overophedet i varmen.