Annonce

hjælper i t-shirt

Her har de ansatte smidt uniformen i hedebølgen

To social- og sundhedshjælpere tog sagen i egen hånd, da det blev for meget at have arbejdsuniform på i sommervarmen.

Annonce

Anna-Grethe Sperling, som er social- og sundhedshjælper i Vesthimmerland Kommune, var træt af at arbejde i varmen med uniform på. Så hun tog kontakt til kommunen. Nu må personalet have egne, lyse T-shirts på i hedebølgen. Inge-Marie Krøier, FOA Nordjylland.

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Termometret viser 30 grader, solen bager ned, og sveden perler på panden af dem, der holder Danmark kørende. Især dem, der har en uniform med lange ben og ærmer.
 
Det har en stor del af landets plejepersonale. Heldigvis har flere kommuner dog givet dispensation til, at man kan have sit eget tøj på, mens hedebølgen raser. 
 

Læs også: Kend din ret: På job i varmen

En af de kommuner er Middelfart, hvor Sanne Holmkær Boesen arbejder som social- og sundhedshjælper. Sanne er årsagen til, at de ansatte i kommunen fik dispensation.
 

”Tænk på jeres eget personale”

Sanne er arbejdsmiljørepræsentant og valgte at tage sagen i egen hånd, da heden gjorde hendes arbejdsdag næsten ulidelig.
 
”Jeg skrev til min områdeleder og ældrechef i kommunen, at det var fint, at de gjorde opmærksom på, at beboere havde brug for ekstra væske i varmen. Det ved vi godt. Det er vores arbejde. Men jeg synes, de også skulle tænke på deres personale i de varme uniformer,” siger Sanne.
 
Efterfølgende fik plejepersonalet lov at have egne, tynde T-shirt på og shorts, der går til knæene.
 
”Det har været rigtig dejligt at have sit eget tøj på,” siger Sanne.
 

Direktøren gav lov på få timer

Også Vesthimmerland Kommune har ladet plejepersonalet smide den tykke kittel. Social- og sundhedshjælper og fællestillidsrepræsentant Anna-Grethe Sperling kunne ikke orke endnu en glohed arbejdsdag, så hun henvendte sig til direktøren for Sundheds- og Kulturforvaltningen i kommunen, Anne Krøjer.
 
Der gik ikke mere end et par timer, før alle ansatte havde fået tilladelse til at bære egne, lyse T-shirts i stedet for den varme kittel. 
 
 

Læs også: 6 gode råd: Sådan hjælper du ældre under hedebølgen

”Vi er i en ekstraordinær varmesituation, og kan vi lette lidt på det, så gør vi selvfølgelig det. Alle både ansatte og ledere har fået den samme besked. Det eneste, vi skal være opmærksomme på, er, at borgerne til enhver tid kan forlange at se identifikation. Derfor er det vigtigt, at de ansatte bærer deres ID-kort synligt, så der ikke hersker tvivl om, hvor de ansatte kommer fra," siger hun til FOA Nordjylland.
 

Vask eget tøj ved 60 grader

Mange kommuner, som ikke har givet tilladelse til at bære eget tøj, har brugt smitteveje og bakterier som argument for, at de ansatte skal beholde arbejdsuniformen på i hedebølgen. Men det argument holder ikke, mener forbundssekretær i FOA, Jens Nielsen.
 
"De nationale infektionshygiejniske retningslinjer for arbejdsbeklædning overholdes, hvis man bare vasker sit eget tøj på 60 grader," siger han. 
 

Sådan kan du selv få lov at have eget tøj på

Gå til din arbejdsmiljørepræsentant, som kan gå til jeres leder med problemet.
Du kan også gå direkte til din leder.
Det kan både være mundtligt eller for eksempel via e-mail.

Det kan være en god idé at være flere kolleger om at henvende jer.
Gør opmærksom på, at flere kommuner landet over har givet dispensation, og at retningslinjerne er overholdt ved en 60-graders vask.  

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev