Annonce

Sådan overlever du sommervarmen

Arbejdsmiljøkonsulent i FOA giver en række gode råd til, hvordan man bedst tackler varmen på jobbet. 

Annonce

Lavt energiniveau, dehydrering og hedeslag kan være nogle af konsekvenserne ved at arbejde i varmen, advarer FOAs arbejdsmiljøkonsulent Nina Hedegaard. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Når temperaturerne stiger, kan energiniveauet falde, og i værste fald kan man dehydrere eller få hedeslag og besvime. Derfor er det vigtigt at følge en række gode råd, lyder det fra FOAs arbejdsmiljøkonsulent Nina Hedegaard.

Især inden for en del af FOAs faggrupper må medlemmerne tage deres forbehold midt i en hedebølge.

Mange knokler nemlig dagligt for at nå fra A til B på kort tid. Med stramme kørelister, cykelture i al slags vejr og iklædt varme uniformer, der klæber til kroppen, når temperaturen stiger. 

Sæt tempoet ned

”Mange af vores medlemmer får ikke holdt pauser. Måske fordi de simpelthen ikke har tid eller mulighed for det. Men især når det er rigtig varmt, er det vigtigt at holde små pauser i løbet af en arbejdsdag. Samtidig er det vigtigt at sætte tempoet ned,” råder Nina Hedegaard over for Fagbladet FOA.

Ifølge Arbejdsmiljøloven findes der ikke en ret til at holde varmefri i Danmark. Heller ikke, selv om temperaturen stiger til over 25 grader, som er Arbejdstilsynets grænseværdi for et godt indeklima.

Desuden har mange af FOAs medlemsgrupper ikke mulighed for at udskifte de obligatoriske uniformer ud med nogle mere sommerlige modeller.

Notér antallet af varmedage

”Hvis man er nødt til at have en tung uniform på, så gælder de gode råd om at holde pauser, sætte tempoet ned og drikke vand selvfølgelig ekstra meget. Det er også en god idé at notere, hvor mange varme arbejdsdage, man har for på den måde at gå i dialog med ledelsen om på sigt at indføre sommeruniformer,” tilføjer Nina Hedegaard.

Ud over at holde flere pauser, sætte tempoet ned og drikke rigeligt med vand så bør man altid være opmærksom på tegn på hedeslag. Hvis en kollega er svimmel, har kvalme, synsforstyrrelser eller hovedpine, skal han eller hun hjælpes ud i køligere omgivelser og have rigeligt med væske. Hvis kollegaen besvimer eller falder om, skal der tilkaldes en ambulance, da hedeslag skal behandles akut.

Medarbejdere, der er særligt i risikogruppen for at blive ramt af hedeslag, er gravide, ældre og folk med hjerte- eller lungesygdomme. Risikogrupper skal holde længere eller flere pauser og helst undgå alt for høje temperaturer.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev