Svimmelhed. Træthed. Smerter i brystet, som stråler ned i armen. Og derefter total udmattelse. Det er symptomerne på den sjældne hjertesygdom, som social- og sundhedsassistent Anelle Sørensen lider af.
Symptomerne minder meget om dem, man får, hvis man rammes af et hjertetilfælde. Oftest kommer anfaldene uprovokeret, men selv små hverdagsaktiviteter kan udløse dem. For eksempel frostvejr, støvsugning eller at skrælle kartofler i koldt vand.
Men på trods af det mente Esbjerg Kommune, at Anelle var rask nok til at varetage et normalt fuldtidsjob. Derfor fik hun frataget sine sygedagpenge. Men Anelle mente selv, at hun var uarbejdsdygtig, så hun ankede sagen og fik medhold.
”Kommunen tror, at min sygdom er noget, jeg finder på.
”
Vundet en sag – med økonomisk tab
Da Anelle fik medhold i sagen, betød det også, at hun ville få sine sygedagpenge tilbage. Og det fik hun. Men med en regning på 73.000 kroner oveni. Grunden til det er lidt teknisk.
I mens sagen stod på, var Anelle på kontanthjælp. Kontanthjælpen skulle hun betale tilbage, da hun fik medhold i, at hun var bevilliget sygedagpenge. Kontanthjælpen skulle derfor modregnes sygedagpengene. Men udregningen blev foretaget ved, at nettobeløbet af sygedagpengene fik fratrukket bruttobeløbet af kontanthjælpen.
Så selvom kontanthjælpsydelsen er lavere end sygedagpengene, blev beløbet pludselig højere, fordi kontanthjælpen skulle betales tilbage før skat, og sygedagpengebeløbet blev udbetalt efter skat.
”Jeg har vundet en sag, men jeg står med en stor, fed regning. Jeg ville ønske, at det hele bare kunne gå i nul, og at jeg ikke skyldte nogen noget, for jeg synes jo ikke, at det er mig, der har lavet fejlen,” siger Anelle, da hun taler med Fagbladet FOA første gang.
Anerkendelse over penge
På trods af at regningen vil påvirke Anelles økonomi i flere år fremover, er det faktisk ikke det, der gør mest ondt. Det er, at hun ikke føler sig anerkendt af kommunen.
”Jeg føler ikke, at de stoler på, hvad jeg siger, og at jeg bliver mistænkeliggjort. De stoler ikke på de lægefaglige vurderinger, jeg har fået fra min egen læge og en ekspert. Det er mig, der skal have bevisførelsen for, at jeg er syg. Men det økonomiske smæk oveni i min sygdom gør ingenting nemmere,” siger hun.
”Jeg vil rigtig gerne have et fleksjob. Men det er svært, når kommunen mener, at jeg er rask. Men jeg ville aldrig kunne komme tilbage i en ordinær stilling. Aldrig nogensinde,” siger hun.
”Det tager modet fra en, at man skal kæmpe så meget, når man er syg. Jeg forstår godt dem, som udvikler psykiske problemer, for man bliver godt nok belastet på mange måder. Jeg prøver virkelig at holde mig selv oppe takket være mit tætte netværk. Men det er nedværdigende ikke at blive anerkendt,” siger hun.
Kommunen har regnet forkert
Efter at Fagbladet FOA har kontaktet Esbjerg Kommune, er der igen blevet kastet lys over Anelles sag. Kontorchef, Marianne Kirkegaard, har gennemgået sagspapirerne og erkender, at der er sket en regnefejl.
”Jeg kan ikke se, hvor de 73.000 kroner kommer fra. Jeg er ikke sikker på, der skal modregnes så meget, som vi har sagt i første omgang. Anelle skal ikke have ondt i maven længere,” siger hun.
Efter Fagbladet FOA har talt med Marianne Kirkegaard, er Anelle blevet indkaldt til et møde med kommunen. Hun fortæller, at hun til mødet fik at vide, at hun i stedet for at skylde 73.000 kroner, får cirka 70.000 kroner tilbage, når alt er modregnet. Det har taget et pres af Anelles skuldre, men hun er samtidig rystet over, at medierne skal indblandes, før sagen bliver taget seriøst.
”Jeg er meget lettet og glad, men jeg synes, det er beklageligt og foruroligende, at kommunen har så meget rod i papirerne. Der er jo sikkert andre som mig derude, som ikke har kræfterne til at gå i medierne,” siger Anelle.
Ministeren ønsker ændring
I en tidligere, lignende sag i Norddjurs Kommune skulle en social- og sundhedsassistent betale 5.400 kroner tilbage til kommunen - ligeledes på grund af en fejlvurdering af arbejdsevnen. Derfor gjorde FOA opmærksom på den besynderlige regnemetode. FOAs socialpolitiske konsulent, Nanna Mørch, var inde over sagen.
”I FOAs forbundshus modtog vi flere henvendelser fra vores lokalafdelinger omkring denne ulogiske måde at efterregulere på. Et medlem fik udover den midlertidige gæld også inddraget sin friplads i daginstitution og sin boligsikring, så kommunen måtte låne hende penge til huslejen. Vi gjorde derfor opmærksom på problemerne både i pressen og ved at skrive direkte til ministeren,” siger hun.
Det har fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at se på sagen. Til
Avisen.dk skriver han, at han vil tage initiativ til at ændre reglerne til efteråret. På den måde sikres det, at borgerne ’ikke stilles over for uhensigtsmæssige tilbagebetalingskrav’, forklarer han.