Annonce

En gård med en grøn mark foran med køer.

Tema: Profit på velfærd

To kommuner vil ikke længere anbringe børn på udskældt bosted


Kommuner er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt de fortsat ønsker at anbringe sårbare børn og unge hos udskældt bostedskæde.

Annonce

På bostedet Gården, der er ejet af virksomheden Hjorthøjgård A/S, er der sket flere alvorlige svigt af børn og unge. Alligevel overvejer flere kommuner stadig, at anbringe børn på stedet. Johnny Frederiksen

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Efter flere alvorlige svigt ønsker nogle af de kommuner, der har visiteret børn og unge til Hjorthøjgård, ikke længere at bruge stedet. 
 
"Med den viden, jeg har lige nu, vil vi ikke pt. anbringe nye børn og unge på Hjorthøjgård," skriver Else Zippor, leder af Familie- og Handicapafdelingen i Vejle Kommune til Fagbladet FOA.
 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Hun oplyser, at Vejle Kommune vil følge Socialtilsynets arbejde med bostedet.
 
"Vi vil være optaget af, hvordan det sociale tilsyn agerer set i lyset af de oplysninger, der de seneste dage er kommet i pressen," skriver Else Zippor og oplyser videre, at Vejle Kommune ikke længere har borgere anbragt på bostedet.

Læs også: Timeansættelser går ud over fagligheden

Samme melding lyder fra Aalborg Kommune, der i øjeblikket har en borger anbragt på tilbud under Hjorthøjgård A/S.

"På baggrund af den kritik og usikkerhed, der er rejst af blandt andet Fagbladet FOA og DR, henviser vi pt. ikke unge til Hjorthøjgård. Aalborg Kommune afventer nu, at Socialtilsyn Nord kommer med en udmelding om, hvordan man ser på stedets fortsatte godkendelse," skriver socialchef Hanne Manata fra Aalborg Kommune til Fagbladet FOA.

To kommuner har stadig tillid

På trods af de mange alvorlige svigt overvejer flere kommuner dog stadig at anbringe deres udsatte børn og unge på botilbud drevet af den private bostedskæde Hjorthøjgård A/S. 

"Med det kendskab, jeg har, så har vi ikke haft grund til andet (end at have tillid, red.). Så længe tilsynet har godkendt de steder, er de i spil for os alle sammen, uanset om det er Hjorthøjgård eller andre steder," siger Lone Hestvang, centerchef i Frederikshavn Kommunes Center for Familie, som dags dato har anbragt to børn på bosteder under Hjorthøjgård A/S.

Læs også: Knivdræbt på alenevagt på bosted: Der var fri adgang til knive

Lone Hestvang understreger, at før kommunen visiterer børn og unge, går de i dialog med bostedet for at sikre, at der er et match mellem borger og bosted. 

Også Jammerbugt Kommune, der har fem unge i skole- og dagtilbud, vil fortsat have Hjorthøjgård i betragtning, når de skal anbringe deres børn og unge på opholdssteder.  Uffe Viegh Jørgensen, Familie- og Forebyggelseschef i Jammerbugt Kommune, har ikke svaret på Fagbladet FOAs spørgsmål, men han skriver i en kommentar:

"Kun de tilbud Socialstyrelsen har godkendt, kommer i betragtning."

Læs også: Sådan får du styr på dine rettigheder på døgnområdet med ny vejledning

Da Hjorthøjgård A/S stadig er godkendt som tilbud, vil det altså også komme 'i betragtning', næste gang Jammerbugt Kommune skal anbringe børn og unge uden for hjemmet.

Bosted: Vi forstår kommunernes tvivl

På Hjorthøjgård kan direktør Søren Lynge-Stensgaard godt forstå, at nogle kommuner på grund af mediedækningen er i tvivl om, hvorvidt de stadig vil anbringe børn og unge på virksomhedens bosteder.

"Imidlertid er det min klare forhåbning, at vores samarbejdspartnere har en væsentligt dybere funderet viden om, hvilke særlige kvaliteter, vi også besidder såvel som, hvor mange unge, der er kommet rigtig godt ud i deres voksenliv efter et godt ophold hos os," skriver Søren Lynge-Stensgaard i en mail til Fagbladet FOA.

Læs også: Erstatningsnævnet forsinker afgørelse i Helles voldssag: ”Jeg føler mig ikke værdsat”

Han henviser til, at alle Hjorthøjgårds underliggende tilbud er godkendt af Socialtilsynet og påpeger, at kommunerne derfor godt kan have tillid til bostedskæden.

Profit på velfærd

Fagbladet FOA afdækker i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne, samtidig med at de tjener mange penge på det. Private bosteder modtager hvert år over to milliarder kroner fra kommunerne, viser tal fra Udbudsvagten.

Fagbladet FOA ser på de menneskelige og økonomiske konsekvenser af, at udsatte og svage borgeres velfærd bliver til en vare, man kan handle med.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev