Annonce

Teknisk serviceleder foran pillefyr

Teknisk serviceleder sparer skole 320.000 kroner om året


Teknisk serviceleder Bo Løwenstein fandt på at skifte oliefyret ud med et pillefyr. Nu sparer skolen 80 procent af varmeregningen.

Annonce

Teknisk serviceleder Bo Løwenstein fik skiftet skolens oliefyr ud med et pillefyr. Det batter på varmeregningen. Niels Åge Skovbo

Af Morten Olsen
Journalist

Annonce

En lys idé har nu sparet Bo Løwensteins arbejdsplads for 320.000 kroner om året.
- Hvorfor fik I nyt fyr?

"Skolens gamle oliefyrskedler trængte til at blive skiftet ud. Olie er ved at være en kostbar affære, men også en af de eneste muligheder vi har herude på landet, hvor der ikke er fjernvarme og den slags."

- Hvorfor endte I lige med et pillefyr?
"Vi har en dygtig energikoordinator ved Kolding Kommune, som kender en masse mennesker og en masse regler og kan noget med regneark. Vi var inde over forskellige ting med jordvarme og solvarme, men det var for dyrt i forhold til, hvad vi kunne få ud af det. Så spurgte jeg, om ikke han kunne se på et pillefyr. Så fik vi nogle folk ud og lave beregninger, og de bedste beregninger fik vi på pillefyret."

- Hvad er det gode ved et pillefyr?
"Det er CO2-neutralt, og allerede fra den første vinter har vi kunnet mærke, at der er blevet varmere på skolen, og indeklimaet er blevet bedre. Så vi får mere varme og bedre komfort til billigere penge."

- Giver det ikke en masse ekstraarbejde?
"Nej. Det eneste ekstraarbejde i forhold til at have et oliefyr er, at jeg selv skal tømme askeskuffer på dem hver tredje uge, men det er bare en lille metalkasse på størrelse med en spand."

Så meget billigere er det

Pillefyret kostede 630.000 kroner, men det tjente hurtigt sig selv ind. Før i tiden brugte skolen omkring 400.000 kroner om året på varme og varmt vand, nu bruger skolen 80.000 kroner.

Sådan virker det

Pillefyret består af tre kedler, der kører i en kaskade. Det vil sige, at man tænder en kedel, og den sætter de andre i gang og slukker dem igen, når det er nødvendigt. På den måde er der aldrig overforbrug. 


Pillerne bliver leveret hver tredje til fjerde uge i vinterhalvåret. De kommer i en lastbil, der fyrer dem direkte ind i siloerne. Hver kedel har en askeskuffe, der skal tømmes cirka hver tredje uge.


Kilde: Teknisk serviceleder Bo Løwenstein

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev