Annonce

Mange mennesker med faner og skilte

Tema: OK18

6 spørgsmål og svar: Derfor indgik FOA forlig med regionerne


FOAs nye formand svarer på hård medlemskritik af det
forlig med regionerne, som FOA sammen med de øvrige LO-forbund har indgået.

Annonce

Kampen for en ny overenskomst har været præget af et stærkt sammenhold mellem alle offentligt ansatte. Efter delforliget med regionerne beskyldes FOA og de øvrige LO-forbund nu for at skabe splittelse. FOA mener, at kritikken er uberettiget og holder fortsat fast i musketereden.     Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

FOA er løbet ind i noget af en shitstorm, efter at forbundet sammen med de øvrige LO-fagforbund har indgået et delforlig om OK18 med regionerne.

Læs også: Forlig i kommunerne på plads

FOA modtager rasende mails og meget kritiske bemærkninger fra både medlemmer og andre på de sociale medier. Kritikken går især på, at FOA har været med til at splitte det stærke sammenhold mellem alle offentligt ansatte.

Fagbladet FOA har stillet FOAs nye formand, Mona Striib, en række spørgsmål med udgangspunkt i kritiske indlæg på FOAs - og Fagbladet FOAs Facebookside.

1. Truet troværdighed?

”FOA har mistet al troværdighed. Jeg har været medlem i al min tid, men overvejer nu at melde mig ud,” skriver en person på Facebook.

Fagbladet FOA: Hvordan synes du det står til med FOAs troværdighed lige nu, Mona Striib?

”Jeg synes, at vi er troværdige og loyale, og vi står fast på den musketered, vi har indgået. Alle har fået opfyldt deres krav i aftalen med regionerne. Vi har fået en tryghed om spisepausen, som nogle fagforbund bare ikke var tilfredse med og forlod forhandlingsbordet. Lærernes arbejdstid diskuterer vi jo ikke med regionerne, den ligger hos kommunerne, og derfor har vi ikke svigtet musketereden. Det er stadigvæk målet, at vi når en aftale for alle,” siger FOAs nye formand.

Læs også: Forlig giver udsigt til stort løft af sosu-assistenters løn

2. Er det en ommer?

Kommentar på Facebook: ”Trist, at vi ikke kunne stå sammen. Jeg har virkelig mistet ALT, øv FOA, det er sgu en ommer.”

Fagbladet FOA: Hvad betyder det for FOA, hvis medlemmerne kræver en ommer ved at stemme nej til aftalen?

"Hvis medlemmerne stemmer nej, må vi gå til forhandlingsbordet igen. Jeg vil ikke opleve det som et prestigetab, for vi har fået opfyldt de krav, vi havde til overenskomsten. Det har vi på grund af fællesskabet med de andre fagforeninger, og det er noget, vi skal holde fast i."    

3. Skal man være flov på arbejdspladsen?

Kommentar på Facebook: ”Ord kan ikke beskrive den utilfredshed og flovhed, jeg har over at være FOA-medlem.”

Fagbladet FOA: Har FOAs medlemmer ude på arbejdspladserne grund til at være flove, når de møder kolleger fra andre faggrupper?

”Nej, de skal ranke ryggen og have tillid til, at FOA ikke optræder usolidarisk, at vi ikke løber fra nogen form for aftaler, og at vi bliver i forhandlingsrummet for at få alle med. Vi havde fået sammenbrud og dermed storkonflikt, hvis ikke forliget var blevet indgået. Ved et lovindgreb ville vi risikere at miste meget af det, vi har stået skulder ved skulder for at opnå.” 

Læs også: Arbejdsgivernes topforhandler hyldede demonstranter foran Forligsen

4. Er begejstringen for sammenholdet væk?

Kommentar på Facebook: ”Her var man glad over, at alle stod sammen, og så er FOA med til dette. Man bliver skuffet.”

Fagbladet FOA:  FOA har selv stået i spidsen for musketereden. Burde I ikke have vidst, at et delforlig kunne føre til et ramaskrig fra alle de medlemmer, der har bakket op om det store fællesskab?

"Vi vidste godt, at der kunne komme en reaktion. For det er jo gnisten og begejstringen, der har ført os så langt. Men vi var nødt til at få hul på bylden, ellers havde vi stået med sammenbruddet og storkonflikten. Delforliget med regionerne skal bruges som løftestang for de øvrige områder."  

5. Sammenhold eller egne interesser? 

Kommentar på Facebook: ”Sammenholdet gælder åbenbart kun, til man får egne krav indfriet, hvor er det trist og skuffende. Det er ikke sammenhold, men opportunisme.”

Fagbladet FOA: Kan man sige, at FOA er løbet med pengene, og nu bare er ligeglad med, om der også er noget til de andre?

"Vi har fået opfyldt vores krav, men det er jo stadigvæk sådan, at med den procentvise regulering, så får de højestlønnede mest. Vi render ikke med guldet, faktisk er det de andre, der render med mest. Vi er glade for ligeløns- og lavtlønspuljen, men den er altså så lille, at den mest har symbolsk karakter. En lockout med efterfølgende regeringsindgreb kunne betyde, at vi stod med ingenting."

Læs også: Forlig på det regionale område er i hus

6. Hjælp til arbejdsgiverne? 

Kommentar på Facebook: ”Det var lige den splittelse, som arbejdsgiverne ønskede.”

Fagbladet FOA: Har FOA givet en hjælpende hånd til arbejdsgiversiden, så de langt om længe har fået splittet musketererne? 

"Det her er ikke en kile, som arbejdsgiverne kan bruge. Det er tværtimod en kile ind i arbejdsgivernes eget sammenhold, hvor de har været låst fast af staten. Det er første gang i historien, at regionerne har været de første til at indgå forlig. De har altid været sidst." 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev