Annonce

Michael Ziegler og anders Bondo og mange jopurnalister forto: Joachim Rode

Tema: OK18

Forlig giver udsigt til stort løft af sosu-assistenters løn


Som en del af fredagens overenskomstforlig med kommunerne er der afsat omkring en halv milliard kroner til rekruttering af især social- og sundhedsassistenter.

Annonce

Som en del af forliget på det kommunale område er afsat en pulje til rekruttering af især social- og sundhedsassistenter. Det var oprindeligt et ønske fra Kommunernes Landsforening (KL), og det glædede KL's chefforhandler Michael Ziegler (i midten), at puljen med forliget er blevet en realitet. Joachim Rode

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Opdateret 03.05.2018
Særligt en faggruppe får meget ud af dagens forlig på det kommunale område.
Det drejer sig om social- og sundhedsassistenterne. Og det skyldes, at parterne har afsat en såkaldt rekrutteringspulje på 522 millioner kroner.
 
Af dem er FOAs andel på ca. 440 millioner kroner, mens de godt 72 millioner kroner går til sygeplejersker. Pengene skal bruges på at hæve løn, tillæg og pension.
 

Læs også: Forlig i kommunerne på plads

Det er ikke endeligt aftalt, hvordan pengene skal udmøntes. Det sker først ved forhandlinger mellem KL og FOA, der begynder mandag. Men der er lagt op til, at de primært skal gå til at rekruttere flere social- og sundhedsassistenter.
 

FOA: Sosu-hjælperne skal med i puljen

Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, glæder sig over puljen, som hun dog også gerne vil have social- og sundhedshjælpere inkluderet i.
 
“Puljen betyder utroligt meget i forhold til at få rekrutteret social- og sundhedsassistenter, men også social- og sundhedshjælpere,” siger hun og fortsætter:
 
“Det er nok den knast, vi får med Kommunernes Landsforening. For vi mener også, at hjælperne skal have mere end det, de har tilbudt os. Vi har sagt hele tiden, at vi ser sosu’erne som en samlet gruppe, og vi har hørt KL sige mange gange, at hjælperne er en værdifuld gruppe i hjemmeplejen, og det skal de fortsat være,” siger Karen Stæhr.
 
Rekrutteringspuljen på 522 millioner kroner udgør 0,3 procent af den samlede ramme på 8,1 procent. 
 
Langt den største del af rammen går til generelle lønstigninger på 6,81 procent til alle ansatte i regionerne og 6,82 procent til alle ansatte i kommunerne. 
 
Også KL’s chefforhandler Michael Ziegler er glad for rekrutteringspuljen:
 
“Jeg tror, den kan gøre en forskel. Den løser ikke udfordringen alene, men det, at vi har den, kan være et væsentlig bidrag til, at vi sikrer, at vi kan få de sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, vi skal bruge. Det er vi rigtig glade for,” siger Michael Ziegler.
 
KL og FOA mangler også at blive enige om, hvorvidt det er de nyuddannede, eller de der allerede er i faget, puljen skal bruges på. 
 
Den første og mindste del af puljen, vil blive udmøntet 1. oktober 2018, mens den næste og større andel vil blive udmøntet 1. april 2019.
 
Opdateret: Oplysninger om, hvor meget rekrutteringspuljen udgør i forhold til den samlede ramme er tilføjet til artiklen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev