Annonce

Gina Liisborg

Debat 

Klumme: Er rengøringsansatte beskyttet godt nok


Rengøringsmidler kan give rygerlunger, viser et nyt tværeuropæisk studie. Nu skal det undersøges, hvordan situationen er i Danmark.

Annonce

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) skal i gang med at undersøge problemer med sprayprodukter, kemiske stoffer og astma i rengøringsbranchen. ”Arbejdet med at gøre rent er rigeligt belastet, så jo flere trusler mod helbredet, vi kan fjerne, jo bedre,” skriver sektorformand Gina Liisborg. Jørgen True

Af Gina Liisborg
Sektorformand

Annonce

Et nyt europæisk studie af rengøring og arbejdsmiljø viser, at de kemikalier, der bliver brugt i rengøringen, kan give lige så alvorlige lungeskader som at ryge 10-20 cigaretter om dagen.

Undersøgelsen viser ikke, i hvilke af de 22 lande rengøringsarbejderne er mest belastet. Kun at de som gruppe har markant dårligere lungefunktion end mennesker, der ikke har arbejdet i rengøringsbranchen.

Heldigvis har danske arbejdspladser løbende arbejdet med at udfase kemikalier. Mange kommuner, regioner og velordnede arbejdspladser bruger kun miljøvenlige svanemærkede produkter og har forbudt aerosol- og sprayflasker, der forstøver kemikalier, så de trænger længere ned i lungerne.

Men vi frygter, at der på små arbejdspladser uden arbejdsmiljørepræsentant og på alenearbejdspladser stadig bliver brugt skadelige stoffer.

Heldigvis har danske arbejdspladser løbende arbejdet med at udfase kemikalier

Gina Liisborg, sektorformand

Når jeg læser den nye undersøgelse, bliver jeg glad for, at vi i Danmark har fjernet parfume og andre overflødige stoffer fra de midler, der bruges i professionel rengøring.

Arbejdet med at gøre rent er rigeligt belastet, så jo flere trusler mod helbredet, vi kan fjerne, jo bedre.

Der er stadig uklarhed, om hvor belastet danske rengøringsmedarbejdere er af kemiske stoffer, og derfor skal Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) i gang med at undersøge problemer med sprayprodukter, kemiske stoffer og astma i rengøringsbranchen.

FOA er med i følgegruppen, så snart har vi mere viden, om vi har gjort nok for at beskytte de rengøringsansatte mod skadelige stoffer.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev