Annonce

Cykel kører hurtigt på cykelsti ved fodgængerfelt

Køretid

Sosu'er mangler køretid: Nu skal ministre i samråd


Der er ’slet ikke’ afsat nok køretid for de ansatte i hjemmeplejen. Det svarer hver tredje ældrechef i ny undersøgelse. To ministre er nu kaldt i samråd om problemet.

Annonce

To ud af tre har ikke nok køretid i hjemmeplejen. Det går ud over borgerne, og det gør det endnu sværere at rekruttere nyt plejepersonale, mener SF's ældreordfører og FOAs formand for social- og sundhedssektoren. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

33 procent af ældrecheferne i landets kommuner mener, at hjemmeplejen 'slet ikke' har nok køretid mellem borgerne. Samtidig svarer 29 procent, at de i høj grad oplever problemer med at rekruttere plejepersonale. Det viser en undersøgelse fra FOA.

Den manglede køretid og problemerne med at få personale nok til ældreplejen hænger sammen, mener Kirsten Normann Andersen, som er tidligere formand for FOA Aarhus. Hun sidder i dag i Folketinget som SF's ældreordfører, og hun har kaldt ældreminister Thyra Frank (LA) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd.

"Undersøgelsen beviser det, vi har snakket om i rigtig lang tid. Der er problemer med rekruttering og med arbejdsforhold. Hvis der ikke er ordentlige arbejdsforhold, kan man ikke rekruttere. Nu kræver det et svar. Vi kan jo ikke bare lade stå til," siger Kirsten Normann Andersen.

Borgernes tid bliver brugt på landevejen

I FOAs medlemsundersøgelse fra efteråret peger resultaterne i samme retning. To ud af tre ansatte i hjemmeplejen oplever, at den planlagte køretid mellem borgerne er utilstrækkelig. Det går både ud over borgeren og den ansatte, som bliver stresset. Det mener formand i social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr.
 
"Dels snyder man borgeren for tid, fordi social- og sundhedsmedarbejderne må stjæle tid fra den ene borger, inden de kører videre til den næste. De er jo bagud hele tiden. Og så stresser det medarbejderen helt urimeligt. Tiden skal jo ikke bruges ude på landevejen, når den er afsat til at blive brugt hos borgeren," siger hun.
 
77 procent af de adspurgte i FOAs medlemsundersøgelse svarede, at de tager den manglende køretid fra den tid, der er afsat hos borgerne. 42 procent bruger deres pause. 29 procent bliver længere på arbejdet, mens 35 procent kører for hurtigt.
 

"Det er ved at gå rigtig galt"

Ifølge SF's ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, skaber de stressende arbejdsforhold en ond cirkel, hvor det bliver svært at lokke unge til at uddanne sig som plejepersonale.
 
"Hver eneste gang, vi kan påvise, at der er dårlige arbejdsforhold, er det jo ikke der, de unge søger hen. Jeg er fornærmet over, at ældreministeren nu har haft halvandet år til at gøre noget ved problemet. Men hun bliver ved med at ignorere de her spørgsmål. Det er uholdbart, at hun slipper afsted med det," siger hun.
 
Kisten Normann Andersen håber, at der vil blive afsat nogle flere ressourcer for at imødekomme problemet.
 
"Hvis man ikke sørger for at lade budgetterne følge den demografiske udvikling, bliver det bare endnu værre, end det er. Og det ser allerede ud, som om det er ved at gå rigtig galt," siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev