Annonce

Portræt af Michael Ziegler

Tema: OK18

Kommunerne vil forringe din ret til seniordage


Kvaliteten i kommuner bliver presset af et stigende antal medarbejdere med seniordage, siger KL. Derfor vil de have ordningen lavet om. FOA kæmper imod.

Annonce

KL vil hæve aldersgrænsen for, hvornår kommunalt ansatte har ret til seniordage, siger KL’s formand for Løn- og Personaleudvalget, Michael Ziegler. Pelle Rink

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Kommunalt ansattes mulighed for at holde seniorfridage skal udskydes flere år, hvis det står til Kommunernes Landsforening (KL).

Et af KL’s hovedkrav i overenskomstforhandlingerne er nemlig at ændre ordningen, så kommunalt ansatte først har ret til seniordage fem år før deres folkepensionsalder. Dermed vil aldersgrænsen for retten til seniordage stige i takt med folkepensionsalderen.

For en social- og sundhedsassistent på 40 år vil KL’s forslag betyde, at hun først får ret til seniordage, når hun fylder 63 år. Med den nuværende ordning har hun ret til seniordage fra hun er 58 år.

Suger vigtig arbejdskraft ud
Baggrunden for KL’s udspil er, at ordningen virker modsat kommunernes hensigt, forklarer KL’s formand for Løn- og Personaleudvalget, Michael Ziegler.

”Kommunerne har gode seniorrettigheder sammenlignet med det øvrige arbejdsmarked, men på trods af de mange seniordage, så er den kommunale tilbagetrækningsalder lav i forhold til andre sektorer,” siger han.

”Så noget tyder på, at seniordagene i virkeligheden ikke er med til at fastholde folk på arbejdsmarkedet, men bare suger vigtig arbejdskraft ud af kommunerne, så vi får vanskeligere ved at levere den service, vi rigtig gerne vil levere til borgerne”, siger Michael Ziegler.

FOA vil bevare ordningen

Hos FOA ønsker man at bevare ordningen med seniordage i nuværende form, siger forhandlingschef Jakob Bang.

Læs også: OK25: Privatansatte opfordres til at tænke stort – nu er det tid til at stille krav

”Vi har en aftale, som vi er tilfredse med. Vi mener, at det er med til at sikre, at folk kan blive længere på arbejdsmarkedet alt i alt. KL forfølger en tanke, hvor de vil tvinge folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, hvor vi i stedet siger, at der skal være en gulerod for at blive på arbejdsmarkedet og kunne holde til det,” siger Jakob Bang og fremhæver, at mange af FOAs medlemmer har jobs, hvor nedslidning er et stort problem.

”Vores formodning er, at folk må forlade arbejdsmarkedet hurtigere, hvis ordningen med seniordage bliver lavet om, og så kommer KL’s udspil til at virke kontraproduktivt,” siger Jakob Bang.

Seniordage fra fem år før folkepension

I dag har kommunalt ansatte ret til seniorfridage fra de er enten 58 eller 60 år afhængigt af, hvilket område de arbejder inden for.

- Hvad med dem, som måske netop har fået ret til seniordage? Får de frataget retten og må vente et par år endnu, hvis I kommer igennem med jeres krav?

”Hvis vi når til enighed om en ny ordning, skal vi først aftale, hvordan den indfases, så det kan jeg ikke svare konkret på. Det kan sagtens være, at det indfases sådan, at dem, der har fået seniordage, kan beholde dem, men at man gradvis hæver det tidspunkt, hvor man kan få seniordage fra, men det må bero på en konkret forhandling,” siger KL’s formand for Løn- og Personaleudvalget, Michael Ziegler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev