Annonce

En ældre mand i kørestol taler med en yngre sosu

Ældreplejen er presset: Stor mangel på sosu'er


I hele landet mangler der social- og sundhedsassistenter. Det går ud over ældreplejen, hvor flere vikarer skaber utilfredshed.

Annonce

Der er stor mangel på SOSU'er, særligt i ældreplejen. Det betyder, at de ældre oftere møder vikarer, som de ikke kender, i deres hjem.  Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

En analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering viser, at arbejdsgivere i løbet af fire måneder opgav at besætte 303 stillinger som social- og sundhedsassistent. Det skriver DR.dk.

Læs også: Se kortet: Her er der rift om sosuerne

Ledigheden hos social- og sundhedsassistenter er da også historisk lav i en periode, hvor der er meget stor efterspørgsel på faggruppen. Konsekvensen er, at der bliver brugt flere vikarer, og det skader tilfredsheden blandt borgerne, forklarer forskningsleder Rikke Gregersen, som arbejder ved VIA, Aldring & Demens til DR.

"Når der kommer mange afløsere, skal den ældre forklare de samme ting igen og igen. For demente ældre er det særligt vigtigt, at de kender personalet," siger hun.

FOA: Et stort problem

Hos FOA mener sektorformand for SOSU-sektoren Karen Stæhr, at det manglende personale er et stort problem, som blandt andet skyldtes manglende politisk prioritering. 

"Uddannet personale i ældreplejen men også på andre velfærdsområder er vigtigt. Men det kræver, at der skabes attraktive arbejdspladser med et fysisk og psykisk godt arbejdsmiljø," skriver Karen Stæhr på Facebook og fortsætter:

"I dag er der alt alt for travlt med for få medarbejdere, der skal klare flere og flere opgaver. Det øger risikoen for utilsigtede hændelser men også for nedslidning af medarbejdere og flugt fra faget. Politisk - men også fra arbejdsgivere - skal der langt mere anerkendelse og respekt for faggruppen. Mere tillid, medbestemmelse og medindflydelse på eget job," skriver hun.

Skader relationen til de ældre

En af de ældre, der oplever, at der er flere vikarer i hjemmeplejen, er Niels Flinker Sørensen. Han bor i en plejebolig i Risskov ved Aarhus. Han fortæller til DR, at flere end 100 forskellige personer har hjulpet ham de seneste to år, og det går ud over relationen mellem ham og kommunens hjemmehjælpere.

Læs også: Forskel på nyuddannede sosu'ers jobchancer

Han oplever blandt andet, at det er svært at finde noget at tale om, når der hele tiden er nyt personale i hans hjem.

"Jeg kan ikke få en samtale på samme måde. Jeg kender ikke pigen, så hvor er trygheden henne? Det er en by i Rusland," siger Niels Flinker Sørensen til DR.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev