Annonce

En social- og sundhedsassistent viser julepynt til kollega

Her har ledelsen skåret gaverne væk til julens helte


Julegaven til de ansatte er sparet væk på flere offentlige arbejdspladser.

Annonce

Julegaverne er skåret væk på flere offentlige arbejdspladser. Niels Åge Skovbo

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

Mens din ægtefælle med job i det private måske får en kurv med lækkerier i julegave fra sin arbejdsgiver, går du tomhændet hjem – og med stor sandsynlighed skal du endda arbejde i helligdagene. Lyder det bekendt?

Flere tillidsrepræsentanter og FOA-medlemmer fortæller, at julegaven til de ansatte er skåret væk på deres arbejdspladser inden for de seneste år.

Sidste gave fjernes

En af dem er Erna Pedersen, social- og sundhedsassistent på Aarhus Universitetshospital (AUH). Tidligere var der på hendes arbejdsplads julegaver til de medarbejdere, der arbejdede juleaften eller nytårsaften.

”Sidste år gik de væk fra at give gaver nytårsaften. Og i år har AUH sagt, at fordi de skal spare så mange penge, er der heller ingen julegaver til dem, der arbejder juleaften mere,” siger hun til Fagbladet FOA.

Det har mødt stor utilfredshed blandt de ansatte.

”På vores intranet er der skrevet en hel del læserbreve imod det. Nogen skal jo passe de syge i julen, og det vil vi også gerne gøre. Men vi synes simpelthen ikke, det er i orden, at vi overhovedet ikke får en lille anerkendelse af, at det er godt gået,” siger tillidsrepræsentanten.

”Hvad med de gyldne håndtryk?”

I Centralvaskeriet BBH, som vasker for de fem hospitaler i hovedstadsområdet er det omkring fire år siden, at julegaverne blev afskaffet, fortæller vaskerimedarbejder og tillidsrepræsentant Flemming Jensen

”Det er ikke velset at få gaver inden for det offentlige, fordi skatteyderne betaler. Men jeg har talt med mange kolleger, der ligesom jeg synes, at det er en dårlig begrundelse. Skatteyderne betaler jo også for de gyldne håndtryk, man giver til fyrede topchefer i regioner og kommuner,” siger han.

Julegaverne, som tidligere blev givet på de tre arbejdspladser, kunne eksempelvis være en stegepande, et knivsæt eller et sæt med morgenkåbe og håndklæder.

Må nøjes med julemad

Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen ved Aarhus Universitetshospital begrunder beslutningen om at spare julegaverne væk i en mail til Fagbladet FOA: 

”Hospitalsledelsen anerkender hele personalets meget store indsats, men fra i år bliver vi ikke ved at bruge 200.000 kroner på at give relativt få medarbejdere julegaver,” skriver hun og tilføjer:

”Til gengæld bevilger hospitalsledelsen personalet, der er på arbejde den 24. og den 31. december aften/nat, en middag på vagten.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev