Annonce

En mand, iført sort vest og briller, står og kigger ind mod kameraet

Debat 

Klumme: Brandmænd og kræft


Vi håber, at de 173 brandmænd, der har anmeldt en kræftsygdom og fået afslag, kan få deres sager vurderet på ny, skriver sektorformand Reiner Burgwald.

Annonce

En ny undersøgelse dokumenterer, at brandmænd udsættes for sodpartikler, der trænger ind gennem huden og giver skader på deres dna. Sektorformand Reiner Burgwald håber, at de 173 brandmænd, der har anmeldt en kræftsygdom og fået afslag, kan få taget deres sager op igen.  Jørgen True

Af Reiner Burgwald
Sektorformand

Annonce

Det er nu dokumenteret, at brandmænd udsættes for sodpartikler, der trænger ind gennem huden og giver skader på deres dna. 

“Det kan ikke afvises, at brandslukning under korrekt brug af værnemidler gennem et helt arbejdsliv øger risikoen for at udvikle kræft,” skriver forskerne bag de undersøgelser, der blev iværksat under den tidligere regering efter pres fra blandt andre FOA. 

Resultaterne af undersøgelserne lader ingen tvivl tilbage. Det er godt, at vi straks gik i gang med at sætte fokus på forebyggelse og sammen med blandt andre arbejdsgiverne fik udviklet konkrete anvisninger på god forebyggelsesadfærd.

Hvorvidt resultaterne kan sikre, at de 173 brandmænd, der har anmeldt en kræftsygdom og fået afslag, kan få deres sag taget op igen, er en anden sag. Vi håber det og vil gøre forsøget.

Fortidens synder kan ikke måles med nutidens normer.

Reiner Burgwald, sektorformand.

Korrekt brug af værnemidler er et nutidigt fænomen. For år tilbage var normen en ganske anden. Det har vi – sammen med kollegerne i Landsklubben for deltidsansatte brandmænd – dokumenteret i en rapport. 

Her fortæller brandmænd, hvordan man slukkede brande før i tiden: “Man skulle søge om at få lov til at bruge værnemidler. Hvis mester ikke mente, at det var nødvendigt, så fik man ikke lov,” siger en af de medvirkende. 

Fortidens synder kan ikke måles med nutidens normer. Vi må se fremad og fortsætte med at arbejde med forebyggelse. Om nogle af de 173 brandmænd får deres sag vurderet på ny, må tiden vise.

Klummen er også bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev